Urmărește emisiunea live


Calendar Biserica Ortodoxă Rusă. Nouă sfinți români, introduși

Calendar
Calendar

Nouă sfinţi români, printre care Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab şi Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, au fost introduşi în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse. 

Potrivit basilica.ro, în cadrul şedinţei de lucru de miercuri de la Mănăstirea Danilov din Moscova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei, de introducere în calendarul local a unor sfinţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017. 

Cine sunt cei nouă sfinți

Potrivit sursei citate, referatul nr. 8 aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 7 martie menţionează numele celor nouă sfinţi români care nu se regăsesc în prezent în calendarul Bisericii Ruse şi care vor fi incluşi începând cu noua ediţie a calendarului ortodox local: Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit (1/14 septembrie); Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18/31 decembrie); Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie/9 octombrie); Sfântul Ierarh Simeon Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei (24 aprilie/7 mai); Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august/12 septembrie); Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7/20 august); Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu (16/29 august); Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti (27 septembrie/10 octombrie); Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11/24 aprilie).  

Peste 50 de sfinți străromâni sau români

În calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sărbătorile a peste cincizeci de sfinţi străromâni sau români, la care se vor adăuga cele nouă zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor şi cuvioşilor români cu viaţă sfântă.  

Patriarhul Daniel a transmis, în data de 24 martie 2017, o scrisoare tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori prin care aducea la cunoştinţă canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 şi propunea introducerea unora dintre aceştia în calendarele locale. 

Biserica Poloniei a fost prima Biserică Ortodoxă Autocefală care a răspuns pozitiv propunerii Patriarhiei Române de a introduce sfinţi români în calendarul bisericesc local. În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei din data de 16 mai 2017, ierarhii polonezi au decis trecerea în calendarul local a peste patruzeci de sfinţi români.  

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române se regăsesc mai mulţi sfinţi importanţi pentru ortodoxia slavă, iar ultima sfântă rusă a cărei cinstire a fost generalizată în România prin decizie sinodală este Sfânta Cuvioasă Matrona din Moscova.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel