Buletinele vor fi scanate la viitoarele alegeri locale, pentru eliminarea votului multiplu

Cărţile de identitate urmează să fie scanate, la viitoarele alegeri locale, cu echipamente achiziţionate deja de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru a se elimina votul multiplu şi turismul electoral.

Preşedintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu, a declarat, la Europa FM, că STS a testat deja scanerele încă de acum doi ani, iar acestea vor fi folosite la alegerile locale de anul viitor, dacă şi Camera Deputaţilor votează această modificare a legii, aprobată deja de Senat, informează Mediafax.

"Înainte de a primi buletinul de vot, un operator îţi scanează cartea de identitate, Codul Numeric Personal intră în sistemul centralizat, automat se verifică dacă acea persoană a mai votat la altă secţie de votare. Dacă a mai votat, există pedeapsă penală. (...) În acest moment, directorul STS ne-a asigurat că toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite, ba mai mult decât atât, că acest sistem a fost experimentat acum aproximativ doi ani, la nişte alegeri parţiale de deputaţi şi senatori", a spus deputatul liberal.

Pe de altă parte, el a apreciat că parlamentarii vor vota, până la sfârşitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondenţă.

Mihai Voicu a menţionat că, potrivit propunerii în dezbatere, românii aflaţi în străinătate care vor să voteze astfel vor trebui să se preînregistreze la Autoritatea Electorală, după care vor primi acasă buletinul de vot şi o declaraţie pe proprie răspundere.

"Trebuie să se preînregistreze la Autoritatea Electorală Permanentă, poate face acest lucru şi prin descărcarea formularelor de pe site, să declare şi să dovedească o adresă de domiciliu sau reşedinţă în străinătate, iar la acea adresă va primi, cu anticipaţie, şi nu în ziua votului, evident, documentele necesare exercitării dreptului de vot - buletinul de vot, o declaraţie pe proprie răspundere că respectă condiţiile legale, precum şi un plic preplătit, astfel încât să nu-l coste ceva, prin care să expedieze votul său în plic sigilat şi securizat", a spus el.

Până în acest moment, senatorii au votat 3 din cele 5 legi electorale, acestea urmând să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în următoarele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel