Buget România 2019. Vîlceanu (PNL): Se anunță un an groaznic

Economie
Economie

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Gorj Dan Vîlceanu, a declarat că anul în curs se anunţă a fi unul "groaznic" din punct de vedere financiar pentru România şi pentru unităţile administrativ-teritoriale.

"Anul 2019, din punct de vedere financiar, se anunţă groaznic şi pentru România şi pentru unităţile administrativ-teritoriale. Practic, suntem în 10 ianuarie şi România nu are un buget. Bugetul pentru 2019 nici măcar nu a fost adoptat în Guvern, nu se cunoaşte nici măcar o variantă de lucru a acestui Guvern. Ultimele informaţii apărute în presă vorbeau despre un deficit de 4,8% din PIB, ceea ce înseamnă că România se confruntă cu grave probleme financiare. În acest moment, înainte de adoptarea bugetului a fost dată acea Ordonanţă 114, prin care sunt limitate anumite cheltuieli şi sunt introduse zeci de taxe, astfel încât bugetul să se poată închide. În urma acelei ordonanţe, cei de la Ministerul de Finanţe se aşteptau că pot să construiască bugetul având în vedere că, după introducerea acestor noi taxe, vor putea calcula veniturile pe care le vor obţine la buget din aceste taxe. În momentul de faţă, nu au reuşit nici cu aceste noi taxe să închidă bugetul, deci, practic, deficitul este încă mare", a precizat Dan Vîlceanu.

Vezi și: Cataramă arată situația critică a transportatorilor. Cifră șoc pentru economia României

"Primării blocate financiar"

Şi primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a afirmat că 2019 va fi unul foarte dificil pentru unităţile administrativ-teritoriale, punctând totodată că şi 2018 a fost un an greu, pe care Primăria Motru l-a închis cu 10% mai puţin decât anul precedent, în condiţiile în care, prin lege, au fost acordate facilităţi şi creşteri salariale angajaţilor.

"N-ar fi exclus să vedem primării blocate financiar, eu sunt convins că vor fi foarte multe primării cu blocaj financiar, 2019 va fi un an groaznic, foarte dificil pentru toate UAT-urile, indiferent că sunt comune, oraşe mai mici sau mai mari, chiar şi consilii judeţene, pentru că, dacă în acest moment nu avem o lege a bugetului, suntem în data de 10 şi nu ştim cum să programăm investiţiile, cheltuielile, suntem nevoiţi să ne încadrăm în 1/12 din veniturile pe anul precedent, semnalul este că vom avea un an extraordinar de greu. După ce 2018 a fost foarte dificil pentru foarte mulţi dintre noi, iată că ne aşteaptă în 2019 şi mai dificil", a menţionat Jianu, prezent şi el la conferinţa de presă.

Vezi și: BNR lansează în circuitul numismatic trei monede prețioase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel