Buget 2019. Marilen Pirtea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, semnal de alarmă

Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaţilor, trage un semnal de alarmă asupra crizei din administrația locală- motorul dezvoltării României din cauza cifrelor de pe masa PSD.

Politicianul liberal explică, printr-un comunicat de presă, care sunt actorii acestei hărțuiri si care sunt repercusiunile în urma promisiunilor făcute edililor de cei din Partidul Social Democrat.

Vâlcov și  Teodorovici, presiune pe primarii din țară 

“Cei doi actori vizibili ai hărțuirii fiscale pe care PSD o aplică românilor, domnii Teodorovici și Vâlcov, pun în aceste zile presiune asupra decidenților din administrațiile locale, vehiculând un ipotetic procent maximal de 30%, care ar urma să fie alocat pentru bugetele locale, raportat la bugetul general consolidat. Iată că, odată publicat proiectul de buget pentru 2019, devine cât se poate de clar faptul că PSD caută să ducă cu vorba primarii, promițându-le un procent de 30%, în timp ce propunerea bugetului pe 2019 prevede o proiecție a veniturilor totale de 341 miliarde, care coboară abrupt procentul bugetului pentru primării la 22%. Administrația locală, motorul dezvoltării României, ajunge în pericolul iminent de a fi gripat de “cifrele de pe masa PSD”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 Tot acesta relateaza faptul că:

 

“Este grav faptul am ajuns să asistăm la un conflict deschis între aleșii locali și politicienii care iau decizii în exercițiul guvernării. Dar, în același timp, este mult mai grav faptul că puterea PSD-ALDE folosește orice prilej pentru a reduce libertatea fiscală a primăriilor și autonomia administrației locale, a aleșilor din administrațiile locale, acolo unde jumătate din edili sunt de altă culoare politică față de cei din PSD-ALDE. Această discuție, despre mecanismele fiscale de finanțare a administrației locale, nu descrie destul de limpede fenomenul la care asistăm. De fapt, termenii în care se poate descrie exact realitatea politică de astăzi trebuie să se refere chiar la presiunea politică indusă de PSD pentru eliminarea mecanismelor de subsidiaritate și de autonomie administrativă, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

De asemenea vicepreședintele Camerei Deputaților spune că cei din PSD- ALDE nu sunt îngrijorați de soarta bugetelor locale.

 

“După discuțiile din aceste zile, purtate între ministrul Teodorovici și primarii marilor orașe din România, a devenit tot mai clar că reprezentanții guvernului PSD-ALDE nu sunt îngrijorați de soarta bugetelor locale, care se micșorează de la an la an, în termeni reali, ci sunt atenți, și chiar vigilenți, doar la jocul de imagine pe care PSD îl exersează permanent. Ca să pară binevoitori prin alocarea de bani către bugetele locale, politicienii guvernului PSD au propus inițial un procent mai mic de 30% din bugetul general consolidat, pentru a fi acordat către primării, iar apoi, după amplificarea protestelor publice venite din țară, au anunțat că acceptă procentul de 30%, cu intenția de a demonstra public cât de generoși sunt față de administrațiile locale. Acum, la publicarea cifrelor din proiectul de buget pe 2019, tot ce au promis înainte guvernanții PSD-ALDE s-a transformat în fake-news”, interpretează liberalul Marilen Pirtea.

 

 

 PSD dorește să transfere în sarcina primariilor o serie de cheltuieli

 

"Pentru a complica și mai mult lucrurile, PSD dorește să transfere în sarcina primăriilor și o serie de cheltuieli care se realizau tradițional de la centru,  așa cum și era normal. Iată că, pe de-o parte sumele sunt mai mici, în procente, dar, pe de altă parte, obligațiile de plată amenință să devină mai mari. Ceea ce PSD dă cu o mână, ia cu două”, avertizează Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

„Imi amintesc în acest context de o afirmație a Primului ministru, care ne amăgea cu o creștere a exporturilor totale ce ar fi „devastat” state puternice din Europa, dar care nu a îndrăznit să amintească nimic despre creșterea exponențială a importurilor, ori despre deficitul comercial record în regiune, ca pondere în PIB”, afirmă liberalul.

 

Săptămâna viitoare, decisivă pentru dezbaterea proiectului Bugetului pe 2019

 

“Sătămâna viitoare vom dezbate cea mai importantă decizie a începutului de sesiune parlamentară, proiectul Bugetului pentru 2019. Dacă PSD-ALDE își vor menține poziția de superioritate gratuită și vor limita procentul alocat administrațiilor locale la acest nivel incredibil de mic, de 22% din bugetul general consolidat, vom recurge la mobilizarea tuturor edililor locali, pe care îi vom solicita să aducă argumente fără echivoc, pentru a arăta falimentul fiscal spre care sunt împinse primăriile prin jocul super-centralist al guvernului. Iar dacă nici aceste argumente nu vor fi destul de convingătoare, astfel încât arcul guvernamental din parlament să cedeze și să adopte un minim de 33% din budget pentru primării, atunci vom aduce în dezbaterea publică subiectul lipsei banilor de la bugetele locale în toate comunitățile ale căror primării se văd aruncate în pauperitate publică, acolo unde sunt blocate investițiile pentru dezvoltare. Le vom spune oamenilor din comunitățile locale cum centralizează guvernul din ce în ce mai mulți bani din bugetul general, o tendință care se agravează de la an la an și care conduce, în ultimă instanță, la diminuarea importanței administrației locale, o direcție antieuropeană și profund antidemocratică spre care se orientează guvernarea PSD-ALDE”, conchide vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel