Bruxelles. Klaus Iohannis nu a fost invitat la reuniunea informală cu 12 lideri europeni

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis nu a fost invitat de Charles Michel, premierul belgian, la reuniunea programată   joi seara, înainte de summitul informal al Consiliului European, scrie  caleaeuropeană.ro. Potrivit sursei citate,  liderul guvernului de la Bruxelles a făcut invitația pe criteriul asigurării unei "reprezentări echilibrate nord, sud, est și vest a regiunilor".

"Reuniunea este una informală, iar prim-ministrul Michel a dorit să invite lideri din diferite regiuni, fără să existe alte criterii specifice", au precizat sursele citate, în contextul în care 12 lideri europeni urmează să se întâlnească joi seara la Val Duchesse cu premierul belgian, o reuniune la care România nu este reprezentată în condițiile în care președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal de vineri de la Bruxelles.

Privind motivul pentru care România nu a fost invitată să participe la această reuniune, în condițiile în care țara noastră va deține președinția Consiliului UE primul semestru al anului 2019, sursele au precizat că astfel de reuniuni vor mai fi organizate și că reprezentanții României vor fi invitați.

Explicațiile survin în condițiile în care la reuniunea pe care Charles Michel o găzduiește participă cancelarul Angela Merkel (Germania, PPE), președintele Emmanuel Macron (Franța), premierul Mark Rutte (Olanda, ALDE), prim-ministrul Mateusz Morawiecki (Polonia, ECR), prim-ministrul Mariano Rajoy (Spania, PPE), premierul Boiko Borrisov (Bulgaria, PPE), prim-ministrul Leo Varadkar (Irlanda, PPE), prim-ministrul Paolo Gentiloni (Italia, PES), prim-ministrul Juha Sipilä (Finlanda, ALDE), premierul Xavier Bettel (Luxemburg, ALDE), prim-ministrul Antonio Costa (Portugalia, PES) și prim-ministrul Robert Fico, (Slovacia, PES).

[citeste si]

De altfel, liderii participanți la reuniunea ce precedă summitul informal UE-27 de vineri reprezintă cele șase țări fondatoare ale UE (Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda), cele mai puternice patru economii (Franța, Germania, Italia, Spania), țara ce deține președinția Consiliului UE (Bulgaria), statul care asigură președinția Eurogrupului (Portugalia), dar și țara care reprezintă cel mai mare beneficiar de fonduri europene (Polonia). Mai mult, prin intermediul Poloniei și Slovaciei la reuniune este reprezentat și grupul de la Vișegrad.

Președintele Klaus Iohannis, va participa vineri, 23 februarie, la reuniunea informală a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel