Brexit. Victor Negrescu: Urmărim parafarea unui acord

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50, în contextul negocierilor generate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe agenda întâlnirii au figurat stadiul negocierilor cu Marea Britanie și pregătirea reuniunii Consiliului European Art. 50 din 15 decembrie.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat evaluarea Comisiei Europene cu privire la stadiul negocierilor la momentul actual și raportul comun cu privire la punctele de convergență dintre cele două părți. În acest sens, Michel Barnier a indicat că s-au înregistrat progrese suficiente pe toate cele trei domenii-cheie din prima etapă a negocierilor (drepturile cetățenilor, decontul financiar, frontiera cu Irlanda), și a recomandat trecerea la cea de-a doua etapă, în care se vor discuta aspecte privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Negocierile vor continua în paralel pe aspectele privind retragerea asupra cărora nu s-au finalizat discuțiile în prima etapă, fără a se mai reveni asupra aspectelor deja agreate. Referitor la drepturile cetățenilor, Marea Britanie și Uniunea Europeană au căzut de acord că cetățenii europeni cu reședința legală în Marea Britanie, precum și membri de familie ai acestora, vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de ședere al cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidență de minim cinci ani. Până la împlinirea celor cinci ani, cetățenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar.

Noul statut va fi singurul document care va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Regat după data retragerii. În baza acestuia, cetățenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze și să muncească în Marea Britanie. A existat un acord privind continuarea exportului prestațiilor de securitate socială, inclusiv beneficiile familiale, și agregarea pensiilor, în conformitate cu legislația europeană existentă la momentul actual.

De asemenea, toate calificările profesionale obținute sau în curs de obținere înainte de data retragerii vor fi recunoscute de către cele două părți. Totodată, acordul va include detalii cu privire la procedurile administrative pentru obținerea acestui nou statut, care vor simple și transparente. Orice cetățean european va avea drept de ședere până la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit. Criteriile pentru refuzul acordării statutului stabilit vor fi menționate explicit în acordul de retragere, și vor fi în conformitate cu legislația europeană.

În contextul discuțiilor privind înregistrarea progresului suficient în prima etapă a negocierilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a salutat eforturile Comisiei Europene în obținerea unor soluții avantajoase pentru ambele părți, menţionând că România va acționa, pe tot parcursul derulării acestora, cu deplină responsabilitate față de obligațiile care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene și în spiritul loialității față de celelalte 26 de state.

[citeste si]

Mesajul lui Negrescu

„Urmărim parafarea unui acord privind Brexit care să valideze promisiunile părţii britanice de a conferi o protecție adecvată cetățenilor europeni din Regatul Unit, dar și referitoare la menținerea contribuției financiare britanice în contextul angajamentelor deja asumate și necesității implementării politicilor Uniunii Europene în cadrul actualului buget financiar multianual.

Vom rămâne în continuare, inclusiv din perspectiva responsabilității României ca viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene, în contact permanent cu Michel Barnier și echipa de negociatori a Comisiei Europene, pentru a ne asigura că și următoarele runde de negocieri vor înregistra evoluții care să reflecte interesele românilor, dar și tuturor celorlalte state membre", a declarat Victor Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel