Brexit, Theresa May, vizită în China. Pregătește un ACORD URIAȘ

 Premierul chinez Li Keqiang a asigurat-o, miercuri, pe omoloaga sa britanică Theresa May, aflată în vizită în China, că relaţiile dintre cele două ţări au perspective "luminoase" şi că decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană nu le va influenţa, relatează dpa. 

Comerţul domină agenda primei vizitei a Theresei May la Beijing, unde premierul britanic şi cel chinez au discutat despre deschiderea pieţei chineze pentru serviciile financiare şi produsele agricole britanice şi despre cooperarea pe teme care ţin de securitate, cum este problema nord-coreeană. 

"Sunt multe de făcut în domeniul comerţului", a subliniat şefa guvernului de la Londra la întâlnirea cu Li Keqiang. 

Deşi legislaţia Uniunii Europene împiedică Marea Britanie să încheie un acord comercial oficial cu China înainte de Brexit, Theresa May a declarat chiar înainte de vizită că poate începe să se ocupe deja de îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, exprimându-şi dorinţa de a "intensifica relaţiile cu o Chină care îşi deschide pieţele, îşi extinde prosperitatea şi adoptă comerţul liber", într-un articol publicat miercuri în Financial Times. 

Acorduri comerciale uriașe 


Ea a afirmat în timpul întâlnirii cu premierul chinez că are în vedere semnarea de acorduri comerciale în valoare de peste 9 miliarde de lire. Potrivit lui May, China a acceptat să-şi deschidă piaţa pentru serviciile financiare britanice, sector crucial pentru economia britanică. 

La rândul său, Li a promis că ţara sa va permite în mai mare măsură accesul produselor britanice, în special al "produselor agricole de calitate superioară". 

Promisiunea sa survine după ce marţi, Camera americană de comerţ din China a indicat că Beijingul şi-ar putea reduce importurile de produse agricole din SUA, majorându-le pe cele din alte ţări în răspuns la posibile noi sancţiuni comerciale americane. 

Export în China 

Exporturile britanice în China au crescut cu peste 60% din 2010, iar guvernul britanic se aşteaptă ca la orizontul lui 2020 China să devină unul din cei mai mari investitori străini din Regatul Unit. 

Theresa May a abordat şi alte subiecte sensibile, între care drepturile de proprietate intelectuală, în legătură cu care a subliniat necesitatea unor reguli internaţionale clare. 

În ce priveşte Coreea de Nord, premierul britanic a notat că a convenit cu omologul său chinez asupra importanţei implementării complete a sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU cu scopul de a descuraja Phenianul să-şi continue programul de înarmare nucleară, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel