Brexit. Scandal în Guvernul Marii Britanii: Trădare

Guvernul britanic a reaprins joi tensiunile în rândurile conservatorilor prezentând public un amendament la proiectul de lege privind Brexitul considerat "inacceptabil" de deputaţii eurofili, care au salvat executivul cu două zile mai devreme în momentul discuţiilor pe marginea textului, relatează AFP. 

Amendamentul urmează să fie examinat săptămâna viitoare de Camera Lorzilor, apoi de deputaţi, ceea ce promite să dea fiori reci premierului conservator Theresa May. 

Marţi, pentru că deputaţii conservatori pro-UE, pregătiţi să se revolte împotriva consemnului de vot al guvernului, au acceptat în ultimul moment să facă un pas în spate, Theresa May a a câştigat un vot important asupra proiectului său de lege privind ieşirea Marii Britanii din UE. 

Concret, deputaţii au respins un amendament ce i-ar fi conferit parlamentului un drept de veto asupra rezultatului negocierilor cu Bruxellesul, în timp ce majoritatea parlamentarilor britanici refuză ca ţara lor să părăsească UE fără un acord. 

Pentru a câştiga, Theresa May s-a angajat să propună un amendament de compromis, care a fost făcut public joi, şi al cărui conţinut parte foarte îndepărtat de ceea ce sperau eurofilii să obţină. 

Rebeliune 

Amendamentul prevede astfel că, în absenţa unui acord cu Bruxellesul la 21 ianuarie 2019, un membru al guvernului va trebui să facă o declaraţie în termen de 14 zile şi să dea deputaţilor posibilitatea de a vota. 

Acest vot, asupra "unei moţiuni în termeni neutri", va avea o consecinţă limitată, deoarece parlamentul ar urma doar să ia act de poziţia guvernului. 

Abia publicat, textul a fost criticat de conservatorii eurofili, începând cu deputatul Dominic Grieve, unul dintre iniţiatorii rebeliunii. 

"Este inacceptabil (...) Aceasta neagă complet obiectul amendamentului care era să dea cuvântul deputaţilor", a declarat el agenţiei britanice Press Association, afirmând că guvernul a revenit asupra angajamentelor sale. 

"După ce a fost o negociere foarte rezonabilă, credeam că avem un acord, dar, în ultimul moment, o parte a textului a fost modificată pentru a face moţiunea finală imposibil de amendat", a denunţat Dominic Grieve. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel