BREXIT. Promisiunile Londrei, potrivit UE

Irina Constantin / 27 iul 2018 / 07:18
Brexit
Brexit

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, a anunțat că Marea Britanie a promis noi propuneri pentru a depăşi divergenţele în chestiuniea frontierei irlandeze. 

Michel Barnier a respins o propunere a Londrei referitoare la viitoare relaţie dintre Londra şi Cei 27, dând asigurări că UE "nu poate delega şi nu va delega aplicarea politicii sale şi a regulilor sale vamale" unei terţe ţări.

"Dorim amândoi să încheiem în octombrie un acord", a insistat negociatorul-şef european în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, venit la Bruxelles pentru a finaliza o sesiune de trei zile de lucru între cele două echipe de negociatori.

Angajamentul ministrului britanic

"Îmi iau angajamentul să insuflu o nouă energie în aceste discuţii, alături de Michel. Am convenit să vedem din nou la jumătatea lui august", a spus Dominic Raab.

Acord până-n octombrie

Londra şi Bruxellesul ar trebui să ajungă la un acord până la jumătatea lunii octombrie pentru a-şi organiza divorţul, programat la sfârşitul lui martie 2019, şi a pune bazele viitoarei lor relaţii, însă europenii sunt îngrijoraţi că discuţiile se vor bloca, pe fondul fragilităţii politice a premierului britanic, Theresa May.