Brexit: Partidul Laburist, presiune pentru uniune vamală cu UE

 Partidul Laburist britanic, de opoziţie, este favorabil unei noi uniuni vamale post-Brexit cu blocul comunitar, similiară celei actuale, a declarat duminică responsabilul pentru Brexit din cabinetul 'din umbră' al laburiştilor, Keir Starmer, transmite AFP.  

Potrivit lui Starmer, această poziţie este 'unanim' împărtăşită în rândul laburiştilor şi va fi confirmată în discursul pe care îl va rosti luni liderul formaţiunii, Jeremy Corbyn. 

'Regimul vamal actual este înscris în tratatul de aderare (la UE). Consider, prin urmare, că toată lumea recunoaşte acum că va fi necesar un nou tratat. El va face oficiu de uniune vamală', a explicat Starmer pentru BBC. 

'Va trebuie să existe un nou acord, dar va funcţiona el ca uniunea vamală actuală? Da, aceasta este intenţia', a precizat Starmer. 

Important pentru industria britanică 

'Este vorba, în fapt, de singura cale de a obţine un acces fără drepturi vamale' pe piaţa europeană, ceea ce este 'foarte important pentru sectorul nostru industrial', a mai spus responsabilul laburist. 

Potrivit acestuia, fără o uniune vamală, Marii Britanii îi va fi imposibil să-şi respecte angajamentul de a nu reinstitui o frontieră efectivă între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după ieşirea din UE. 

Partidul Laburist s-a pronunţat în vara lui 2017 pentru menţinerea ţării în piaţa unică europeană pentru o perioadă de tranziţie după ieşirea din UE, prevăzută în martie 2019, fără însă a-şi preciza poziţia dincolo de acest termen. 

Apel pentru menținerea pe piața unică 

Duminică, peste 80 de membri laburişti - parlamentari, eurodeputaţi, aleşi locali sau sindicalişti - i-au cerut lui Jeremy Corbyn, într-un comunicat publicat de The Observer, să susţină menţinerea Marii Britanii în piaţa unică europeană, care permite libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, capitalurilor şi serviciilor, subliniind că 'este singura cale pentru noi de a continua să beneficiem de aceleaşi avantaje economice precum cele oferite de acordurile actuale'. 

Starmer a mai afirmat că partidul său ar putea susţine un amendament - la un proiect de lege aflat în curs de examinare în parlament - al unor deputaţi conservatori rebeli care cer păstrarea unei uniuni vamale cu blocul comunitar. 

Aceasta ar putea pune într-o situaţie foarte dificilă guvernul conservator al premierului Theresa May, care dispune doar de o majoritate redusă în parlament, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel