Brexit: Londra-UE, negocieri în noapte

Negocierile privind Brexit-ul "progresează și vor continua în cursul nopții de joi spre vineri", a dat asigurări joi seară Comisia Europeană, în timp ce Bruxellesul și Londra întâmpină dificultăți în dosarul viitoarei frontiere irlandeze, comentează AFP.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, "a discutat la telefon cu premierul irlandez, Leo Varadkar, apoi cu (omologul său britanic) Theresa May. Facem progrese, dar încă nu am ajuns la capăt. Discuțiile vor continua toată noaptea", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas. 

"Posibilă întâlnire (vineri) dimineață devreme, urmată de un briefing de presă", a adăugat, referindu-se la o întrevedere cu Theresa May, la Bruxelles.

Bruxellesul și Londra speră să încheie până la sfârșitul săptămânii un acord asupra principalelor modalități ale divorțului, pentru a trece la a doua fază de negocieri consacrate viitoare relații bilaterale.

Anterior, președintele Consiliului European, Donald Tusk, anunțase că va face o declarație de presă despre stadiul negocierilor asupra Brexit-ului vineri la orele 07.50 (06.50 GMT), la Bruxelles.

"Cu mai puțin de o săptămână înainte de Consiliul (summitul) UE, Donald Tusk va prezenta situația la zi privind Brexit-ul în acest context, indiferent cum va fi el (vineri) dimineață", a explicat o sursă europeană.

La Londra, Downing Street a refuzat deocamdată orice comentariu.

UE și Marea Britanie au eșuat luni, după un dineu între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Theresa May, în a încheia un acord asupra modalităților de separare, împiedicându-se de dosarul privind viitorul frontierei irlandeze după Brexit.

Această problemă este una dintre cele trei priorități ale primei faze a negocierilor asupra Brexit-ului, alături de reglementarea financiară și de drepturile cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel