BREXIT. Irlanda, marea problemă. Summit

Shailesh Vara a demisionat
Shailesh Vara a demisionat

 Summitul UE din iunie este termenul-limită pentru depăşirea impasului legat de Irlanda de Nord în negocierile pentru Brexit, a avertizat duminică la Dublin ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, citat de Reuters. 

În aprilie, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, susţinuse că în faţa unei comisii parlamentare de la Londra că luna iunie reprezintă un reper artificial. 

Uniunea Europenă insistă asupra reglementării frontierei dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda înaintea summitului, pentru a evita un regim dur la singura graniţă terestră dintre UE şi Regatul Unit, care va apărea după Brexit. Atât Londra, cât şi Bruxellesul acceptă ideea unei frontiere deschise în Irlanda, însă deocamdată nu au găsit nicio soluţie practică, reaminteşte Reuters. 

Parteneriat vamal 

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, că un parteneriat vamal - aşa cum este susţinut de unii miniştri ai cabinetului condus de Theresa May - ar fi o modalitate de rezolvare a problemei. Alţi miniştri britanici se opun însă ideii ca Regatul Unit să colecteze taxe pentru UE, după retragerea din Uniune. 

Le Drian a insistat asupra termenului-limită, iar Coveney asupra respectării promisiunii făcute de May că nu va exista o infrastructură fizică de frontieră pe insula din care doar o parte rămâne în UE, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel