Brexit. Donald Tusk: ZIDUL, ameninţarea care trebuie evitată

Donald Tusk
Donald Tusk

Uniunea Europeană nu doreşte să ridice 'un zid' care să o separe de Marea Britanie după Brexit, chiar dacă divorţul va conduce în mod inevitabil la slăbirea legăturilor dintre cele două părţi, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de France Presse.

'Nu dorim să construim un zid', a afirmat Donald Tusk într-o conferinţă de presă la Luxemburg, unde şi-a prezentat viziunea asupra viitoarei relaţii cu Londra. UE 'doreşte ca Regatul Unit să devină prieten şi partener apropiat şi să înceapă negocierile cu privire la viitor într-un spirit deschis şi pozitiv', a adăugat el.

'Având în vedere liniile roşii ale Regatului Unit, doar un acord de liber schimb este posibil' şi 'va fi primul acord de liber schimb din istorie care va slăbi, dar nu va întări legăturile economice', a afirmat preşedintele Consiliului European, o structură comunitară care îi grupează pe liderii celor 27 de state membre.

Donald Tusk a prezentat presei 'proiectul său cu orientările principale privind cadrul pentru relaţia viitoare' cu Regatul Unit, la baza căreia se va afla probabil un acord de liber schimb, dar ale cărui contururi sunt încă incerte.

Brexit-ul 'va conduce inevitabil la fricţiuni' comerciale între UE şi Marea Britanie, având în vedere dorinţa britanică de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală, avertizează Consiliul European în acest proiect de directive de negociere, consultat de AFP. Acest text urmează să fie aprobat la summitul european din 22-23 martie de la Bruxelles înainte de a deveni o poziţie oficială a UE, notează agenţia de presă franceză.

[citeste si]

Negocierile privind viitoarele relaţii comerciale dintre UE şi Regatul Unit nu au început încă, discuţiile concentrându-se până acum asupra pregătirii tratatului de separare, cu dosare grele precum 'factura' pentru Brexit, soarta expatriaţilor şi viitorul frontierei irlandeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel