BREXIT. Barnier, întrevedere cu ministrul Ciamba, în România

George Ciamba
George Ciamba

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a avut joi, la Bucureşti, o întrevedere cu negociatorul-şef al Uniunii Europene privind Brexit, Michel Barnier, cei doi analizând stadiul actual al procesului Brexit, cu 15 zile înainte de data preconizată a ieşirii Marii Britanii din UE, în urma celor mai recente evoluţii marcate de rezultatul negativ al votului din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere. 

"Ministrul afacerilor europene a adus în atenţia negociatorului-şef al Uniunii Europene importanţa asigurării drepturilor cetăţenilor români din Marea Britanie, în contextul unui Brexit fără acord. Oficialul român a informat că acest lucru reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. A menţionat că executivul de la Bucureşti se preocupă ca drepturile cetăţenilor britanici din România să fie respectate" informează un comunicat remis de MAE. 

Cei doi demnitari au subliniat că Uniunea Europeană a depus toate eforturile posibile pentru încheierea la timp a Acordului de retragere, precizând că, la acest moment, aşteaptă propuneri concrete din partea Guvernului şi Parlamentului Marii Britanii cu privire la planurile pe care aceasta le are în vedere pentru depăşirea actualului impas. Cei doi oficiali au reiterat poziţia comună a UE conform căreia Acordul de retragere negociat reprezintă singurul acord posibil şi cel mai bun instrument pentru limitarea impactului generat de procesul Brexit. 

Risc uriaș pentru o ieșire haotică 



Ministrul George Ciamba a precizat că riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE, fără un acord, la 29 martie este din ce în ce mai ridicat, deşi niciuna din părţi nu îşi doreşte concretizarea acestuia.

În acest sens, oficialul român a arătat că este esenţială avansarea de o manieră accelerată în ceea ce priveşte adoptarea tuturor măsurilor de contingenţă de către Uniunea Europeană, dar şi de către statele membre, pentru a asigura că acestea sunt pregătite pentru orice scenariu. 

Ministrul a precizat că o eventuală prelungire a termenului de retragere poate fi luată în considerare de Consiliul European, în urma unei solicitări oficiale primite din partea Guvernului britanic. 

"Demnitarul român l-a asigurat pe negociatorul-şef de susţinerea deplină a României în această etapă finală a procesului Brexit, mai ales din perspectiva Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. La rândul său, Michel Barnier a apreciat Preşedinţia română a Consiliului UE ca fiind una dintre cele mai performante, salutând rezultatele obţinute într-un timp scurt", mai arată MAE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel