Brexit. Angela Merkel: ”Încă mai e timp”

Angela Merkel, aflată în Japonia, s-a arătat optimistă în privinţa ajungerii la o soluţie în dosarul Brexit.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că, din punct de vedere politic, încă mai este timp pentru identificarea unei soluţii la impasul generat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează, marţi, Reuters. Prezentă la o conferinţă economică, la Tokyo, înaltul oficial german a insistat că acest timp ar trebui folosit de toate părţile. A precizat însă că 'pentru aceasta ar fi foarte important să ştim exact în ce termeni vede partea britanică relaţia sa cu UE'.

Citește și: Vacanță în Grecia. Cum va fi afectat turismul după Brexit

Chestiunea frontierei cu Irlanda

Cancelarul german a recunoscut că perioada de timp avută la dispoziţie de companiile disperate după un mediu de afaceri stabil, având în vedere sistemele de producţie JIT (Just-in-Time, sistem de producţie maximă cu stocuri minime, în conformitate cu solicitarea clientului), a fost scurtă, aspectele problematice fiind reprezentate de chestiunea frontierei cu Irlanda şi mecanismul de 'backstop' (clauză ce prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord).

Angela Merkel a apreciat că 'ar trebui să fie posibil din punct de vedere uman identificarea unei soluţii în cazul unei probleme atât de precise, dar aceasta depinde de tipul de acord comercial la care se va ajunge', conform sursei citate. Propunerea premierului Theresa May în privinţa termenilor acordului de retragere din UE a fost respinsă de parlamentul britanic luna trecută, acesta refuzând să îl ratifice din cauza prevederilor 'backstop'-ului cu privire la comerţ. În prezent, şefa executivului de la Londra încearcă să convingă UE să accepte modificări ale acordului înainte de 29 martie 2019, data la care Marea Britanie urmează să părăsească oficial Uniunea.

Citește și: Acord Brexit. UE: Nicio garanție pentru Marea Britanie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel