Brazilia, baraj minier rupt: 65 de morţi şi 279 de răniţi

Urgenta
Urgenta

Şaizeci şi nouă de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 279 sunt date dispărute ca urmare a ruperii unui baraj minier din apropiere de oraşul brazilian Brumadinho, în statul Minas Gerais (sud-est), vinerea trecută, au anunţat marţi autorităţile locale, relatează agenţiile Xinhua şi DPA. 

Din păcate este foarte improbabil să mai fie găsiţi supravieţuitori, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor, Pedro Aihara, la televiziunea Globo. Barajul s-a rupt vineri şi torentele de noroi au cuprins şosele şi case. Echipele de salvare încearcă să recupereze trupurile victimelor şi să găsească eventuali supravieţuitori. Ele sunt ajutate de 136 de soldaţi israelieni care au venit duminică, cu câini special dresaţi şi cu 16 tone de echipamente. Unele echipamente pot recepţiona semnale de la telefoanele mobile îngropate în noroi. 

Printre dispăruţi se numără atât angajaţi ai minei, cât şi localnici



Zona barajului prăbuşit este periculoasă, necesită o cartografiere suplimentară, în scopul de a asigura un mediu de operare în siguranţă, a declarat armata israeliană într-un comunicat. Delegaţia israeliană acţionează în deplină cooperare cu forţele braziliene locale pentru a evacua multe trupuri neînsufleţite care au fost localizate într-un autobuz îngropat în noroi, a precizat armata, potrivit DPA. Din cele 279 de persoane date dispărute, peste o jumătate sunt angajaţi ai gigantului minier Vale, care deţine mina de minereu de fier. Sunt daţi dispăruţi şi localnici. 

Potrivit Xinhua, un mare număr de angajaţi luau prânzul într-o cantină a companiei aflată chiar sub baraj când acesta s-a rupt şi a început să se scurgă un torent de noroi toxic. Echipele de salvare se tem că noroiul a înghiţit cantina şi un hotel aflat ceva mai departe, făcând dificilă localizarea lor. Justiţia braziliană a blocat bunuri ale companiei în valoare de 11 miliarde de reali (circa 2,9 miliarde de dolari) pentru a asigura fonduri pentru despăgubirea victimelor, menţionează Xinhua.

Vezi şi: Criză Venezuela. Maduro, amenințare pentru SUA

Câţi români au cont pe Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel