Bosnia, pericol secesiune. Rusia, mesaj clar

Rusia sprijină acordurile de pace care au pus capăt războiului din Bosnia în anii 1990 şi integritatea teritorială a acestei ţări, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, pe fondul apelurilor liderului sârbilor bosniaci la secesiunea regiunii sârbe din Bosnia, relatează Reuters. 

Lavrov a sosit în Bosnia cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 7 octombrie, o vizită descrisă de media locale ca o demonstraţie de sprijin pentru liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik, chiar dacă ministrul rus a spus că el nu face recomandări cine să fie votat. 

Dodik, care candidează pentru locul destinat sârbilor în cadrul preşedinţiei interetnice (tripartite) din Bosnia, a pledat în campania electorală pentru o autonomie mai largă a Republicii Srpska, al cărei preşedinte este, şi secesiunea sa finală de Bosnia. 

Care este poziţia Rusiei

El privilegiază mai degrabă relaţiile cu Rusia decât cu Occidentul, sperând că Moscova îi va sprijini planurile separatiste într-un moment în care se discută despre un schimb de teritorii între Serbia şi Kosovo, ceea ce înseamnă că graniţele din Balcani s-ar putea modifica din nou, dar de data aceasta cu binecuvântare internaţională. 

Cu toate acestea, Lavrov, care urmează să se întâlnească cu Dodik mai târziu, nu a exprimat un sprijin public în favoarea mişcării separatiste, notează Reuters. 'Poziţia Rusiei este că nu există alternativă la acordul de pace de la Dayton', a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Sarajevo după ce s-a întâlnit cu ministrul de externe al Bosniei şi Herţegovina, Igor Crnadak, referindu-se la acordul de pace negociat de SUA prin care s-a pus capăt războiului din Bosnia (1992-1995). 

'Noi susţinem suveranitatea Bosniei, integritatea ei teritorială şi puterile acordate prin Constituţie celor două entităţi şi celor trei popoare constitutive', a reiterat ministrul rus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel