Bookfest/ Marius Rusu, psiholog 'Salvaţi Copiii': Bullying-ul - un fenomen îngrijorător

Bullying-ul este un fenomen îngrijorător şi reprezintă 'un simptom al unui climat agresiv', a declarat vineri Marius Rusu, psiholog la Organizaţia ''Salvaţi Copiii'', cu prilejul unei dezbateri care a avut loc în cadrul Bookfest. 

'Conform studiilor făcute la 'Salvaţi Copiii', fenomenul este unul, să zic aşa, îngrijorător. Cam 70 de procente dintre copiii din România sunt martori la bullying zilnic în şcoală, cam 3 din 10 copii sunt marginalizaţi, prin diferite comportamente de ruşinare, umilire, aproape 29 de procente dintre copii sunt bruscaţi fizic de ceilalţi colegi. Este un fenomen destul de complex, care are nevoie de o abordare în care să fie implicaţi mai mulţi factori - părinţi, profesori, copii.

Ar trebui să existe o strategie la nivelul fiecărei şcoli. (...) Factorii bullying-ului încep undeva în familie, discutăm despre abuzul pe care un copil îl resimte în familie, (...) un copil care e minimizat în familia de bază va avea tendinţa să se remarce într-o altă zonă şi, de obicei, într-o sferă socială', a spus Rusu. În opinia lui, prevenţia fenomenului se poate face prin cursuri de educaţie parentală.

'Este nevoie de o abordare concertată din partea tuturor actorilor care vin în contact cu şcoala, şcoala e un produs al societăţii şi dacă societatea, comunitatea, părinţii, copiii, martorii nu se implică, acest fenomen nu va putea fi soluţionat, pentru că ceea ce ne dorim de fapt este să schimbăm climatul la nivelul şcolii. Bullying-ul este de fapt un simptom al unui climat toxic, agresiv. Noi vrem să modificăm acest climat, să fie unul pozitiv, care să decurgă şi din nişte valori şi principii care sunt implementate atât acasă, cât şi la şcoală, dar şi în societate, plecând inclusiv de la vârste mici, din grădiniţă, şi asta presupune să existe la nivelul grădiniţelor, şcolilor, această preocupare continuă pentru climatul pozitiv din şcoală şi la această preocupare să pună umărul profesorii, părinţii, copiii', a afirmat Rusu.

El a menţionat că o altă soluţie ar fi şi intervenţia, răspunsul imediat în caz de bullying. Acesta a subliniat necesitatea de a exista anumite proceduri clare de raportare şi de intervenţie. 'De foarte multe ori, în şcoala românească, din nefericire, nu prea are cine să facă aceste lucruri, pentru că e nevoie de specialişti, aceşti specialişti nu prea există.

În Bucureşti e un consilier şcolar la 1.200 de elevi, acesta având şi normă didactică şi ocupându-se şi de orientarea vocaţională a copiilor', a admis Rusu. Diana Mocanu, director general al Editurii Gama, a afirmat că statisticile sunt îngrijorătoare. 'Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un studiu şi concluzia este că România e pe locul trei la amploarea fenomenului de bullying. În România sunt peste 400.000 de copii care sunt ameninţaţi cu bătaia şi peste 200.000 de copii care sunt bătuţi în mod regulat în şcoli de către colegii lor, deci e un fenomen îngrijorător', a arătat Mocanu.

În opinia sa, pentru rezolvarea acestei probleme, e importantă conştientizarea, copiii trebuie să aibă ocazia să vorbească despre problemele pe care le au, să fie înţeleşi, ajutaţi, să ştie că sunt organizaţii care au această menire de a-i sprijini, una dintre ele fiind Salvaţi Copiii. Dezbaterea despre bullying a fost iniţiată de Editura Gama şi a avut loc la standul Marii Britanii de la Bookfest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel