Bogdan Aurescu spune că, la rugămintea lui Kuleba, România se implică în procesul pe care Ucraina l-a declanșat împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe susține că România își folosește experiența pentru a ajuta Ucraina în procesul declanșat împotriva Rusiei la Curtea Europeană de Justiție.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre victoria pe care România a obținut-o la Haga pentru platoul continental din zona economică exclusivă a Mării Negre:

Pe lângă remarcile referitoare la succesul diplomatic al țării noastre, ministrul a precizat că România își folosește în prezent expertiza pentru a susține Ucraina în procesul pe care Kievul l-a intentat împotriva Federației Ruse la Curtea Europeană de Justiție.

„Expertiza pe care noi am acumulat-o în acest proces va fi utilizată şi în sprijinul Ucrainei, pentru că noi am intervenit deja în procesul pe care Ucraina l-a declanşat împotriva Rusiei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. Colegul meu, domnul Kuleba, m-a rugat personal, în aprilie, anul trecut, să mă implic în acest proces împotriva Rusiei. România a intervenit, după cum spuneam, şi voi avea onoarea să îndeplinesc din nou funcţia de agent al României în acest proces“, a spus, la Digi24, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

14 ani de la victoria României de la Haga

Pe 3 februarie 2009, la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, România a devenit mai mare cu aproape 10.000 de kilometri pătrați, extinzându-și suprafața în platforma continentală a Mării Negre. 

Procesul a fost chir împotriva Ucrainei, iar o echipă de 20 de experți români, condusă de Bogdan Aurescu, a demonstrat că Insula Șerpilor este o stâncă nelocuităr și, prin urmare, teritoriul maritim aferent insulei îi revine României, nu Ucrainei, cum s-ar fi întâmplat dacă insula ar fi fost locuită. 

Ca urmare a câștigării acestui proces, România a intrat în posesia hidrocarburilor aferente celor aproape 10.000 de kilometri pătrați din platforma continentală a Mării Negre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel