Bode: Licitaţia pentru licenţele 5G nu va avea loc în acest an

Lucian Bode
Lucian Bode

Anul acesta nu se va organiza licitaţia pentru licenţele 5G şi este trist pentru un prim-ministru şi un ministru de Finanţe să păcălească bugetul spunând că la rectificare vor putea încasa 500 de milioane de euro din vânzarea spectrelor, a declarat, miercuri, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode. 

'Aş vrea să spun foarte clar că 5G înseamnă viteză mai mare, capacitate mai mare de transfer de date, lăţime mai mare de bandă şi foarte important înseamnă securitate. Vă asigur că Guvernul va facilita implementarea tehnologiilor 5G de ultimă generaţie în domeniul comunicaţiilor fără fir, ceea ce va duce la un progres semnificativ în multe sectoare ale economiei cu rezultate directe în creşterea calităţii vieţii, pentru că acest lucru ni-l dorim.

Vreau să mai clarific un lucru: Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor face politicile, iar ANCOM va reglementa, va gestiona spectrul. Un lucru să ne fie clar, pentru că am văzut că Guvernul şi-a propus să obţină din vânzarea spectrului, la rectificare, 500 de milioane de euro, nu cred că în acest an este posibil acest lucru, dar România îşi respectă angajamentele cu partenerii strategici, SUA şi NATO', a spus Bode, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Ulterior, la finalul audierilor, întrebat concret dacă licitaţia pentru alocarea spectrelor 5G va avea loc în acest an, răspunsul demnitarului a fost unul categoric: 'Anul acesta nu se va ţine licitaţia pentru licenţele 5G'. 'Noi va trebui să respectăm întru totul ce ne-am asumat prin programul de guvernare, şi anume Memorandumul semnat la Washington. Noi asigurăm diligenţele, ANCOM reglementează spectrul. Trist pentru un prim-ministru şi un ministru de Finanţe să păcălească bugetul, să nu spun că i-a păcălit pe români, că la rectificare vor putea încasa 500 de milioane de euro din vânzarea spectrelor. Nu se va putea întâmpla asta clar în acest an', a adăugat Lucian Bode.

Lucian Bode, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Transporturilor

Parlamentarii din comisiile reunite de specialitate au avizat favorabil, miercuri, nominalizarea lui Lucian Bode pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Deputaţii din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, respectiv Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, precum şi senatorii din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, respectiv Comisia pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei s-au exprimat cu 31 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 10 abţineri.

Recent, referitor la subiectul 5G, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, declara, pentru AGERPRES, că reglementatorul şi-a respectat calendarul, însă este nevoie de Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare, act normativ care ar trebui 'să iasă în câteva zile, maxim o săptămână'. ANCOM a anunţat, pe data de 7 iunie 2019, că procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generaţie 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licenţele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului.

Calendarul aferent organizării licitaţiei pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie

Calendarul aferent organizării licitaţiei pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie în cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de poziţie se referă la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz. Conform Autorităţii, până la data de 15 august 2019, urma să se modifice TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acel moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune.

Totodată, până la finalul lunii august 2019, Autoritatea urma să elaboreze şi să finalizeze, în urma consultării publice cu industria, documentaţia necesară organizării efective a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400 - 3800 MHz, urmând ca aceasta să se desfăşoare până la data de 31 octombrie 2019. În luna decembrie a acestui an, licenţele de utilizare a frecvenţelor radio vor fi acordate câştigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumătate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate acţiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina şi a acordurilor bilaterale cu ţările vecine privind coordonarea utilizării frecventelor pentru reţele MFCN, informează Agerpres. 

FOTO AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel