Urmărește emisiunea live


BNR lansează o monedă din aur, dar şi o bancnotă aniversară pentru colecţionari

BNR
BNR

Banca Naţională a României va lansa, chiar de Ziua Naţională, o monedă din aur cu tema Istoria Aurului. Aceasta va avea o valoare nominală de 10 de lei. 

În plus, BNR va pune în circulaţie şi o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda din aur va avea o valoare nominală de 10 lei, cu forma rotundă și diametrul de 13,92 mm, o greutate de 1,224 grame și un cant zimțat.

Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripția „ROMANIA", valoarea nominală „10 LEI", anul de emisiune „2019" și stema României. Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 și inscripția pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922", scrie Mediafax. 

Cum va arăta bancnota

Bancnota va avea următoarele caracteristici:

- dimensiuni: 147x82 mm, cu o toleranţă de ± 1 mm;

- culoare predominantă: albastru;

- imprimată în tehnică mixtă plană/în relief, pe suport de polimer.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927", iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI" și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre, „100", în partea centrală, jos, pe orizontală, pe două rânduri, în litere, „LEI UNA SUTĂ", în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI" și în dreapta sus pe verticală, în cifre, „100".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel