BLITZ-INTERVIU cu, Marius Savu, președintele ANM: Ce spune despre Algocalmin, Diane 35 și despre suplimentele alimentare care păcălesc pacienții

marius--savu
marius--savu

Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, a făcut declarații extrem de interesante la Blitz-Interviul DC News. Printre altele, Savu a vorbit despre decizia ca Algocalminul să fie eliberat doar pe rețetă, despre Diane 35, contraceptivele care au cauzat moartea a patru femei în Franța, despre teoria conspirației conform căreia unii producători de suplimente alimentare vând, în special pe Internet, produse care nu au efect sau chiar sunt o amenințare pentru sănătate.

Marius Savu a declarat, în contextul teoriei conspirației care spune că medicamentele produse în zilele noastre nu mai sunt eficiente, că medicamentele sunt verificate printr-un proces complex.

”În momentul de față, datele pe care agențiile internaționale le iau în considerare în momentul autorizării unui medicament se bazează pe niște studii clinice care sunt din în ce mai complexe. Nevoia de specialiști care să cerceteze și să nu creadă ceea ce spune o companie farmaceutică este din ce în ce mai pregnantă, iar la nivelul Agenției Europene a Medicamentului s-a luat decizia de a crește bugetul tocmai pe categoria de personal care este capabilă să evalueze datele statistice și datele medicale puse la dispoziție de firmă”, a spus Savu.

”Dacă până acum 10,15, 20 de ani existau medicamente noi la care observai clar un beneficiu terapeutic extrem de mare față de ceea ce era înainte, în momentul de față lucrurile devin din ce în ce mai nuanțate. Discutăm despre terapii target-ate către anumite grupuri de pacienți”, a continuat Marius Savu.

Președintele ANM, despre decizia care a scos din sărite România: De ce luăm Algocalmin pe rețetă

Marius Savu a vorbit și despre Diclofenac, un medicament care are reacții adverse nedorite. Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă medicilor să reevalueze periodic necesitatea continuării tratamentului pe termen lung şi în doze mari cu Diclofenac comprimate, capsule sau soluţii injectabile, mai ales în cazul pacienţilor cu coelsterol, hipertensiune, diabet şi al fumătorilor.

”În cazul Diclofenacului s-au constat efecte cardio-vasculare nedorite peste limita normală, vorbim și de infarct miocardic. S-a reprivit indicația, respectiv reacția adversă care este legată de Diclofenac și s-a considerat că trebuie să se insiste mai mult pe informarea medicilor și a pacienților despre reacțiile în zona cardio-vasculară. La fel cum se întâmplă în cazul Cox2, generația nouă de antiinflamatoare, unde aceste menționări sunt făcute. În cazul Diclofenacului nu s-a ajuns încă la o hotărâre definitivă pentru că nu a existat unanimitate în a recomanda precuțiile acestea suplimentare. Dosarul e pe masa Comisiei Europene care are cuvântul final în acest caz” a spus Marius Savu.

De Ce România nu a interzis Diane 35, medicamentul care a omorât 4 femei în Franța

Marius Savu a atras atenția asupra suplimenților alimentare care se promovează prin minciuni și care vorbesc despre efectele terapeutice pe care le au, deși nu este așa.

”EFSA, autoritatea care reglemntează suplimentele alimentare, a indrodus niște reguli mult mai stricte legate de substanțele active care pot fi folosite în suplimenții alimentari și ce pot spune producătorii despre ce au ei în cutii. Uniunea Europeană, și România ar trebui să respecte asta, interzice afirmarea orcărui efect terapeutic al unui produs care nu este medicament. Nu este voie ca pe un supliment alimentar să scrie că vindecă, tratează o afecțiune. În România, CNA-ul ar trebui să colaboreze mult mai activ cu Ministerul Sănătății în vederea evitării unor astfel de lucruri care sunt spuse de diverși producători pentru produsele pe care le au”, a mai spus el.

Marius Savu a povestit un caz pe care l-a avut recent la Agenția Națională a Medicamentului. O persoană s-a prezentat cu o capsulă despre care i s-a spus că vindecă orice tip de cancer. În urma analizelor făcute de specialiști, s-a constat că pastila respectivă nu avea niciun efect terapeutic pentru că nu era medicament.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel