'Blestemul' lui Ceaușescu. Soarta celor care au participat la procesul și execuția dictatorului

Nicolae si Elena Ceausescu, executie
Nicolae si Elena Ceausescu, executie

Nicolae Ceaușescu a fost împușcat pe 25 decembrie 1989, după un proces sumar, la trei zile de când pleca de pe clădirea Comitetului Central, centrul puterii regimului comunist, după care a fost arestat.

Vinovat pentru morții de până în 22 decembrie, când la ordinele sale s-a deschis focul împotriva revoluționarilor, Ceaușescu a fost judecat în mare grabă. Au fost patru capete de acuzare: genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat, distrugerea bunurilor obștești (prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe), subminarea economiei naționale.

Ceașescu a fost găsit vinovat și executat pe 25 decembrie, împreună cu soția sa Elena Ceaușescu.

Dar care a fost soarta celor care au participat la procesul dictatorului Nicolae Ceaușescu? Vă prezentăm date, potrivit revistei de specialitate Historia, cu privire la participanții la procesul lui Nicolae Ceaușescu.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu, decedat pe 19 iunie 2016 la vârsta de 88 de ani. La 17 decembrie 1989 este trimis la Timișoara, de către ministrul Vasile Milea, pentru a înăbuși revoltele din oraș. După ce Milea s-a sinucis a fost numit verbal pe 22 decembrie 1989, de către Ceaușescu, în funcția de ministru al Apărării. Stănculescu a organizat comandoul pentru execuția lui Ceaușescu. A fost comdamnat la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit prin represiunea revoluției în Timișoara. A fost căsătorit cu Elena Stănculescu. La data de 21 decembrie 2003, soția sa, în vârstă de 68 de ani, s-a sinucis, aruncându-se de la etajul doi al imobilului în care locuiau, în timp ce generalul era acasă și dormea. În 2008 a fost încarcerat pentru ispășirea pedepsei la care a fost condamnat.

Gelu Voican Voiculescu. Acesta a participat ca delegat al Forontului Salvării Naționale la procesul intentat lui Nicolae Ceaușescu, dar și la execuția dictatorului. Tot el s-a ocupat și de înhumarea soților Ceaușescu. După Revoluția din decembrie 1989, a deținut funcția de viceprimministru în primul guvern provizoriu și a fost responsabil cu controlul serviciilor secrete. A fost ales senator pe listele FSN în 1990, dar a demisionat din Parlament în 1992. A ocupat mai multe funcții de ambasador. În prezent conduce IRRD (Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989).

Mugurel Florescu. Înainte de 1989 era maior de justiție, șeful compartimentului juridic de la Departamentul pentru Producție de Apărare și Înzestrare a Armatei, sub comanda lui Victor Atanasie Stănculescu. După Revoluție generalul Stănculescu l-a adus la șefia Parchetului Militar. În 2009 este trecut în rezervă din funcția de șef al Sectorului Secretariat Juridic Contencios Administrativ din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). 

Virgil Măgureanu. În perioada decembrie 1989 - martie 1990 a fost membru CFSN și CPUN. A participat la proecsul soților Ceaușescu de la Târgoviște. La data de 26 martie 1990, Virgil Măgureanu a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informaii, îndeplinind această funție până pe 25 aprilie 1997, când a demisionat.

Gică Popa. A fost președintele Tribunalului Militar Excepțional, care i-a comdamnat la pedeapsa capitală pe soții Ceaușescu. S-a sinucis pe data de 1 martie 1990, iar moartea lui a rămas încă un mister. Conform mărturiilor membrilor familiei, el nu a mai rezistat în fața amintirilor legate de proces și a fricii constante pentru viața familiei sale. A cerut în repetate rânduri trimiterea la o ambasadă în străinătate, pentru protecție.

Dan Voinea. A fost desemnat în decembrie 1989 procuror în cazul procesului soților Ceaușescu, având în acel moment gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare. El a întocmit rechizitoriul în baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, pe 25 decembrie 1989. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembrieste, cel al Revoluției și al mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Constantin Lucescu. A fost avocatul din oficiu al lui Nicolae Ceaușescu în procesul din 25 decembrie 1989, dar a jucat mai mult rol de acuzator. Înainte de 1989 a fost avocat, apoi a devenit președinte al Tribunalului Militar Teritorial până în 1997. A fost apoi consilierul personal al generalului Degeratu, șeful Statului Major al Armatei. Constantin Lucescu trăiește și el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel