Bistriţa-Năsăud: Societatea de drumuri a Consiliului Judeţean ar putea fi privatizată; se invocă lipsa forţei de muncă

Societatea 'Lucrări Drumuri şi Poduri' Bistriţa (LDP), al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, ar putea fi privatizată, în urma unui proiect de hotărâre adoptat miercuri, în şedinţă ordinară, unul dintre motivele invocate în acest sens fiind lipsa forţei de muncă.

CJ a adoptat, miercuri, cu 18 voturi pentru, 5 împotrivă şi 5 abţineri, un proiect de hotărâre privind măsuri ce vor fi luate în vederea declanşării procesului de privatizare al LDP Bistriţa, în speţă achiziţionarea de servicii de consultanţă şi asistenţă de specialitate pentru pregătirea şi realizarea privatizării companiei. Cei care s-au opus acestui proiect de hotărâre au fost consilierii PNL, liderul grupului, Eugen Curteanu, declarând că administraţia judeţeană nu dovedeşte că este 'un bun proprietar' al societăţii.

'Cred că ne dăm cu toţii seama că mobilul unei privatizări ar fi, de fapt, activele societăţii, pentru că valoarea ei de piaţă nu ştim în momentul de faţă cât este, dar nu poate fi foarte mare, pentru că portofoliul de contracte nu este atât de mare. Ce putem face noi, în momentul de faţă, pentru a spori eficienţa societăţii şi atractivitatea ei, dacă tot vreţi să ajungem la o privatizare? Pentru că, în momentul de faţă, teamă mi-e că CJ ar merge în pierdere. Consiliul Judeţean trebuie să se comporte ca un bun proprietar. În momentul de faţă, nu ne comportăm aşa, ci ne comportăm ca un proprietar pe care nu îl interesează ce se întâmplă cu portofoliul său de active, de proprietăţi, de servicii pe care CJ le prestează către cetăţenii acestui judeţ, drept pentru care eu voi împotriva acestui proiect', a declarat Curteanu. În replică, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a invocat faptul că SC LDP Bistriţa se confruntă cu o acută lipsă a forţei de muncă şi a spus că nu exclude o altă formă de salvare a societăţii, dacă firma de consultanţă va propune altceva.

'Sunt şapte ani de când eu conduc acest Consiliu Judeţean, la un moment dat am încercat să sprijinim şi financiar, cu aport de capital, această societate, prin cumpărarea unor utilaje, mijloace de transport ş.a.m.d. (...) Din punctul meu de vedere - şi nu al meu, al unei analize foarte serioase făcute de foarte mulţi colegi, la care am achiesat şi eu şi cu care sunt de acord, şi de aceea am venit în faţa dumneavoastră cu acest proiect de hotărâre -, în momentul de faţă, ţinând cont nu numai de concurenţa de pe piaţă, dar şi de lipsa acută a forţei de muncă, exista, din punctul meu de vedere, riscul ca, lăsând lucrurile să meargă în direcţia în care merg, fără a întreprinde anumite măsuri, să riscăm ca şi acel patrimoniu de care vorbiţi să nu ne mai aparţină. (...) Eu nu exclud varianta ca, în urma acelei analize, chiar dacă proiectul nostru de hotărâre se numeşte 'declanşarea procesului de privatizare', să ne spună că o să fie cu mult mai avantajos altceva', a afirmat Moldovan.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a afirmat, în acelaşi timp, că SC LDP a încheiat ultimii ani pe pierdere, dar că portofoliul de lucrări din acest an este mai bun decât în anii precedenţi. Alţi consilieri judeţeni ai PNL au acuzat că este vorba despre un management defectuos al societăţii şi au cerut angajarea unui manager care să aducă LDP pe profit, ceea ce l-a determinat pe preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud să îi acuze de 'populisme şi sloganuri politice'.

Tot în cadrul şedinţei ordinare de miercuri, consilierii judeţeni au mai votat un alt proiect de hotărâre legat de SC LDP Bistriţa, prin care reprezentanţii judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor au fost mandataţi să aprobe trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul LDP, desfiinţarea punctului de lucru de pe drumul de centură şi contractarea unor credite bancare, în vederea refinanţării liniei de credit, până la limita sumei de 4 milioane de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel