Birchall, întrevedere în SUA: Este unul dintre pilonii centrali. Ne-am angajat

Ana Birchall, vizită oficială în SUA
Ana Birchall, vizită oficială în SUA

Viceprim-ministrul Ana Birchall a avut o primă întrevedere cu Elisabeth Millard, adjunctul principal al asistentului pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, cu Matthew G. Boyse și cu Julie Fisher, adjuncţi ai asistentului secretarului de stat în cadrul Biroului de Afaceri Europene și Euroasiatice, cei trei fiind responsabili de relația cu țara noastră.

Întrevederea a avut loc în marja participării la reuniunea Coaliției globale anti-ISIL/Daesh, găzduită de Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

În cadrul întrevederii cu oficialii americani, au fost abordate teme de interes de pe agenda bilaterală, precum și organizarea Dialogului Strategic, România – SUA, ultima reuniune a acestuia având loc la București în iunie 2018. În context, Ana Birchall a reafirmat angajamentul ferm al Guvernului României condus de prim-ministrul Viorcia Dăncilă de a dezvolta în continuare relația cu SUA pe toate dimensiunile Declarației comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul 21 dintre România și Statele Unite. "Parteneriatul Strategic cu SUA este unul dintre pilonii centrali ai politicii externe a României și, așa cum ne-am angajat prin Programul de Guvernare pentru perioada 2018-2020, dezvoltarea și consolidarea acestui Parteneriat sunt prioritare pentru noi", a precizat Ana Birchall.

Ce au apreciat ambele părți

În cadrul discuțiilor, ambele părți au apreciat în mod deosebit comunicarea directă precum și intensitatea dialogului bilateral în 2018, convenind asupra continuării acestuia și în 2019. "Totodată, ne dorim aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului nostru strategic la nivelul excelent al cooperării existente în domeniul securității și apărării, inclusiv prin identificarea unor noi oportunități de colaborare bilaterală, de exemplu în industria cinematografică. Creșterea nivelului investițiilor americane în Romania și continuarea evoluțiilor pozitive în relațiile comerciale dintre țările noastre rămân obiective prioritare ale Guvernului Dăncilă", a subliniat vicepremierul Ana Birchall în cadrul întrevederii.

De asemenea, au fost discutate priorităţile României în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, precum şi oportunităţile de cooperare cu partea americană pentru promovarea obiectivelor comune de pe agenda transatlantică. „Parteneriatul Transatlantic rămâne esenţial pentru securitatea şi prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului, consolidarea prezenței SUA în regiunea Mării Negre fiind de o importanță strategică", a precizat viceprim-ministrul Birchall, referindu-se la complexitatea provocărilor actuale de securitate.

În acest context, vicepremierul Ana Birchall a evidențiat atât necesitatea promovării unui parteneriat comercial transatlantic intensificat, cât și demersurile Guvernului României de a îmbunătăți climatul de afaceri din România, de a promova noi oportunități de cooperare bilaterală și regională cu o participare consolidată a SUA, inclusiv în cadrul proiectelor de interconectare promovate de Iniţiativa celor Trei Mări.

Vezi și: Birchall, întrevedere la Washington: Un om excepțional, de care mă simt foarte apropiată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel