Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Bilanţ AEP. Anunţ despre alegerile din 2020

Mihai Ciobanu / 05 feb 2020 / 17:17

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a marcat Ziua Internațională a Alegerilor printr-o dezbatere pe tema bilanțului activității instituției la alegerile din anul 2019 și a pregătirilor pentru alegerile locale și parlamentare din anul 2020.

La eveniment au participat oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și reprezentanți ai partidelor politice parlamentare.

„Odată cu adoptarea Ordonanței de urgență privind alegerile parlamentare anticipate, am intrat în logica alegerilor”, a anunțat președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Acesta a menționat principalele prevederi susținute de AEP și introduse de Guvern în acest act normativ și a afirmat că AEP estimează la un miliard de lei costurile organizării alegerilor parlamentare simultan cu alegerile locale.

Totodată, președintle AEP a dat asigurări că sistemele informatice realizate cu sprijinul STS și folosite în alegeri funcționează în deplină trasparență și că „nimeni nu poate interfera cu hartia, datele electronice furnizate de aceste sisteme având în spate procesele-verbale din secțiile de votare, documente semnate de toți membrii biroului electoral”.

Cine a participat la dezbatere

 

La dezbatere au luat cuvântul șefii departamentelor din cadrul AEP, care au prezentat activitatea derulată în anul precedent pentru organizarea alegerilor europarlamentare și prezidențiale.  

În plus, Constantin Rada, șeful Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorle  a prezentat și o estimare a cheltuielor aferente celor două scrutine care vor avea loc în acest an, afirmând că acestea se vor dubla, în condițiile în care, față de alegerile locale și parlamentare din anul 2016, sunt cu 200% mai multe partide politice (190 în anul 2020, față de 84 în anul 2016) și cu 18% mai mulți candidați independenți.

Reprezentantul STS, general de brigadă Remi Manda, a arătat că, pentru un proces electoral, la nivelul Serviciului lucrează circa 1600 de persoane timp de trei luni și că, pe lângă acivitatea de comunicații, aceștia se ocupă de servere, aplicații, instruirea, alături de angajații AEP, a operatorilor de calculator din țară și din străinătate. El a mai precizat că, la alegerile de anul trecut, angajații STS s-au deplasat în toată țara pentru a instala echipamente de telecomunicații speciale și că în zoele fără semnal a fost nevoie să instaleze 5400 de echipamente de telecomunicații suplimentare.  Oficialul STS a dat asigurări că sistemele informatice sunt transparente, baza legală a acestora fiind, așa cum a precizat și președintele AEP, documentele scrise.

Poziţi MAI

 

Despre atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne în organizarea și desfășurarea alegerilor în țară a vorbit Teodor-Iulian Gheorghe, director general pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului, care a arătat că ministerul este pregătit să deruleze toate activitățile specifice perioadei electorale.

Vicepreședintele PNL, Alin Vălean, a salutat marcarea Zilei Internaționale a Alegerilor de către AEP prin această dezbatere și a confirmat declarațiile lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică privind parteneriatul dintre partide și AEP, precum și deschiderea manifestată de președintele acestei instituții către presă și instituțiile statului.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost enunțată de șeful Departamentului Legislativ, Cristian Leahu, și anume necesitatea codificării legisației electorale, demers pe care AEP încearcă din nou să îl demareze.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știriIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25