Beţişoarele şi lumânările parfumate, pericol ascuns

lumanari parfumate
lumanari parfumate

Beţişoarele şi lumânările parfumate ar conţine anumite substanţe periculoase, care cresc riscul apariţiei unei boli devastatoare. 

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Deco, din Portugalia, a cerut recebt Autorităţii pentru Siguranţă Alimentară şi Economică (ASAE) să retragă de pe piaţă mai multe tipuri de beţişoare şi lumânări parfumate care conţin substanţe periculoase, unele chiar cancerigene, scrie descopera.ro. 

Reclamanţii arată că rezultatele obţinute în urma unei analize asupra mai multor produse aromate, beţişoare şi lumânări, sunt "încă înspăimântătoare". Potrivit asociaţiei, nimic nu s-a schimbat în cei şapte ani care au trecut de la primele teste efectuate pe acest gen de produse.

"Am ajuns la concluzia că ar trebui scoase de pe piaţă. Deja am trimis această solicitare către ASAE. Am informat şi Direcţia Generală pentru Sănătate", notează cei de la Deco.

Aceste produse "sunt un amestec de substanţe iritante pentru ochi, nas şi căile respiratorii, unele dintre ele se ştie că sunt cancerigene, altele sunt suspectate de acest lucru", au explicat autorii plângerii.

"Acetaldehidă, acetonă, acroleina, benzen, etilbenzen, formaldehidă, monoxid de carbon, naftalină şi alţi compuşi organici volatili" sunt câteva dintre substanţele definite ca "extrem de periculoase" detectate de cei de la Deco după analiza aplicată asupra mai multor tipuri de produse pentru aromatizarea aerului, potrivit Mediafax.

Toate produsele testate, periculoase

Toate produsele testate "s-au dovedit periculoase pentru sănătatea consumatorului pe termen scurt (iritaţie) şi pe termen mediu şi lung (în funcţie de perioadele de expunere, patologii particulare respiratorii, cancer).

"E un lucru obişnuit să găseşti cuvinte ca «natural», «purificator», «sigur», «energie pozitivă», care din punctul de vedere al siguranţei consumatorului şi al obligaţiei de a oferi informaţii corecte şi verificabile, sunt absolut inacceptabile", arată Deco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel