Beneficiari indemnizaţie creştere copil: plata contribuţiei de sănătate, eliminată

Plata contribuţiei de sănătate pentru beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului a fost eliminată, conform MMJS.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) a fost eliminată pentru beneficiarii de indemnizaţie creştere copil, de venit minim garantat şi de indemnizaţie acordată pentru concediului de acomodare în urma unei adopţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), remis miercuri, Agerpres.

Conform sursei citate, Guvernul a adoptat, prin Ordonanţă de urgenţă, eliminarea prevederilor referitoare la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din bugetul de stat pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/ 2010, de ajutor social prevăzut de Legea nr. 416/ 2001 privind venitul minim garantat sau de indemnizaţie pe perioada concediului de acomodare prevăzută de Legea nr. 273/ 2004 privind procedura adopţiei, iar aceste categorii de beneficiari ai drepturilor sociale devin asiguraţi fără plata contribuţiei, având acces la serviciile de sănătate prevăzute de Legea nr.95/2006.

'În cazul drepturilor la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, a drepturilor de ajutor social şi a celor de concediu de acomodare şi indemnizaţie aferente, stabilite până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se asigură de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la 31 martie 2018', conform Ministerului Muncii.

De asemenea, în comunicat se mai spune că Ordonanţa de urgenţă mai prevede ca sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile aferente perioadei până la 31 decembrie 2017, să nu se mai recupereze, măsura fiind luată ţinând cont de categoria de beneficiari care prezintă vulnerabilitate crescută atât pentru sănătate, dar şi economică.

[citeste si]

Potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/ 2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 416/ 2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 273/ 2004 privind procedura adopţiei, republicată, persoanele care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, ajutor social sau indemnizaţie pe perioada concediului de acomodare, beneficiau şi de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Cuantumul contribuţiei se calcula prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizaţiei acordate pe perioada concediului pentru creşterea copilului, a indemnizaţiei pe perioada concediului de acomodare, respectiv la cuantumul ajutorului social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel