Belgia a repatriat din Siria şase copii orfani ai unor membri ai Statului Islamic

Belgia a repatriat din Siria şase copii orfani ai unor membri ai grupării Stat Islamic (SI), au anunţat joi Forţele Democrate Siriene (FDS) susţinute de SUA şi în mâinile cărora se află încă mii de militanţi ai SI şi membri ai familiilor acestora, informează vineri Reuters.

"Aceasta trebuie extins la bărbaţii şi femeile din taberele şi închisorile noastre, nu doar la copii", a subliniat, pe Twitter, Mustafa Bali, un purtător cuvânt al FDS.

FDS controlează un sfert din teritoriul Siriei situat la est de fluviul Eufrat după ce a respins SI printr-o serie de ofensive începând cu 2015 şi care au culminat în martie cu înfrângerea grupării în ultima ei enclavă, în Banghouz, lângă frontiera cu Irakul. Ele au subliniat că nu pot ţine pe termen nedefinit mii de combatanţi ai SI şi membri ai familiilor lor care s-au predat în timpul ofensivei.

Mulţi dintre cei aflaţi în custodie în tabere suprapopulate din nord-estul Siriei sunt cetăţeni străini şi mulţi rămân susţinători ai jihadului violent.

Membri ai SI au adus de asemenea un număr mare de copii în zona aflată sub controlul lor sau au născut copii care acum sunt orfani, mulţi apatrizi şi al căror viitor este incert.

Ţările vestice nu s-au arătat până acum dornice să-şi repatrieze cetăţenii care s-au dus în Siria pentru a se ralia SI, văzând în ei o ameninţare la adresa securităţii. SUA, Franţa şi Olanda au repatriat fiecare un număr mic de femei şi copii din nord-estul Siriei, însă mulţi alţii rămân acolo.

FDS au predat de asemenea numeroşi militanţi ai SI către Irak, care i-a adus pe mulţi în faţa justiţiei şi a executat câţiva dintre ei. Un tribunal irakian a condamnat un cetăţean belgian, Bilal al-Marchohi, 23 de ani, la moarte prin spânzurare, în martie, pentru apartenenţă la SI. Fotografii de pe telefonul său îl arătau pozând cu arme şi legănându-şi bebeluşul.

Potrivit presei belgiene, ar mai fi între 50 şi 60 de copii şi adolescenţi în cele trei tabere kurde de la Al-Hol, Roj şi Ain Issa din Siria.

Belgia este una din ţările europene care au furnizat cel mai mare număr de luptători străini în rândurile grupărilor jihadiste contra regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Autorităţile au identificat peste 400 de adulţi belgieni plecaţi din 2012, dintre care circa 150 erau, la finalul lui 2018, consideraţi încă activi pe teren.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel