Belfast: O nouă încercare de formare a unui guvern

Executivul irlandez va face demersuri pe lângă partidele politice din Irlanda de Nord pentru a face o nouă încercare, în cursul acestui an, pentru formarea unui nou guvern nord-irlandez.

Avem intenţia ca, în toamna acestui an, să încercăm din nou să aducem împreună partidele din Irlanda de Nord, a anunţat marţi premierul irlandez Leo Varadkar într-o conferinţă de presă, transmite Reuters. Cea mai recentă astfel de încercare a eşuat la jumătatea lunii februarie a acestui an din cauza disputei privind drepturile vorbitorilor de limbă galică.

Cred că absenţa clarităţii asupra Brexit-ului face foarte dificil să avem această întâlnire în octombrie, dar cu siguranţă există şansa de a o avea până la finalul anului, a adăugat şeful executivului irlandez. Începând din ianuarie 2017, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Impediment în negocieri

Principalul impediment în negocierile dintre formaţiunea naţionalistă Sinn Fein şi Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă galică. Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord - primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei - întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite.

Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violenţelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unionişti şi naţionalişti, însă demisia în ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliţia respectivă.

Irlanda vrea acord separat

În trecut, guvernarea din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendată în mai multe rânduri de către Londra, ultima oară în 2007. Irlanda a susţinut constant încheierea unui acord care ar permite ca provincia Irlanda de Nord, nu şi restul Regatului Unit, să rămână parte a uniunii vamale a UE după Brexit.

Negociatorii UE şi cei britanici speră să ajungă la un acord final privind Brexit-ul. Retragerea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar este prevăzută pentru finalul lui martie 2019.

Vezi și: Britanicii, îngrijorați. Sunt refuzați masiv de români: "Înainte acceptau"


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel