BEC, semnături false pe listele pentru prezidențiale. Președintele AEP: Legea ne dă voie!

Alegeri prezidențiale 2019. Foto: Agerpres
Alegeri prezidențiale 2019. Foto: Agerpres

Constantin Mitulețu, președinte AEP, a oferit mai multe explicații legate de semnăturile false de pe listele la prezidențiale. și spus de ce a fost sesizat Parchetul doar pentru cei opt candidați, alții decât Iohannis, Barna, Dăncilă, și în cazul acestora nu.

"Parchetul a fost sesizat doar pentru cei opt candidați din cauza faptului că, aşa cum au fost făcute verificările la nivelul aparatului tehnic şi la nivelul BEC, cele opt candidaturi, potrivit verificărilor, scădeau sub numărul de 200.000 de semnături necesare pentru a depune şi înregistra candidatura. Ori ca să analizăm toate semnăturile, la PSD, PNL şi celelalte candidaturi, am procedat ca şi la acestea. La cele validate, au fost cel puţin 200.000 de semnături valide astfel încât să putem să înregistrăm candidatura. Fiind 1.400.000 la PSD, s-au verificat puţin peste 270.000 şi s-a considerat că s-a atins pragul de 200.000 de semnături valide, deşi au fost câteva semnături invalidate, dar nu reduceau pragul de 200.000. Acesta a fost motivul pentru care la aceste candidaturi nu a fost făcută o sesizare cu privire la faptă, nu la persoană ca şi în cazul celor opt", a declarat Constantin Mitulețu, președintele AEP.

"Am considerat că influenţează candidatura"

"Problema este că, dacă vorbim, la unele candidaturi cu 300.000 de semnături au fost găsite 190.000 de semnături cu probleme care duceau sub pragul de 200.000, atunci am considerat că influenţează candidatura. Aşa cum aţi văzut, inclusiv Curtea a spus că aveam posibilitatea să verificăm şi dacă similitudinile influențau candidatura, atunci putea fi făcută o sesizare penală în legătură cu suspiciunea care a determinat înlăturarea acelui număr semnificativ de semnături cu consecinţa respingerii candidaturii. Acesta a fost criteriul legal de înregistrare a candidaturilor", a mai spus președintele AEP.

"Legea ne dă voie"

"Legea ne dă voie să verificăm şi pe formă şi pe fond. Fondul problemei este acesta cu privire la multitudinea semnăturilor identice, cu privire la copiile xerox ale unor tabele ca fiind originale, prezentate la BEC. Atunci noi ne-am pronunţat, Curtea a statuat, noi am respectat hotărârea Curţii care este aplicabilă tuturor în ceea ce priveşte acest proces electoral şi am decis admiterea candidaturilor, constatarea similitudinilor şi sesizare organelor cu privire la fapta prevăzută de legea penală cu privire la suspiciunile pe care le-am avut", a mai explicat Constantin Mitulețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel