Indiferent dacă schimbarea orei este benefică sau nu, cert este că aceasta are efecte asupra sănătăţii. Grupurile cele mai afectate de schimbările de timp, sunt persoanele bolnave, sugarii, animalele de casă şi producţia laptelui de vacă.
Autor: Roberta Cautiş
Potrivit neurobiologului la Consiliul Naţional al Cercetării (CSIC), Ricardo Martinez Murillo, populaţia "normală" , fără o caracteristică sau o patologie specială, "nu are de ce să fie afectată" de schimbarea orei, care este, de fapt, o modificarea bruscă în cadrul orelor de lumină şi a celor de întuneric.
În schimb, copiii pot suferi unele tulburări de alimentaţie, care trec în câteva zile. La fel de afectate sunt şi vacile, a căror producţie de lapte este afectată de schimbările în orele de lumină şi de întuneric, de asemenea şi animalele de casă, din cauza modificării orarului proprietarilor lor, care, evident, sunt nevoiţi să le schimbe ora de hrănire sau de plimbare.
Efectele schimbării orei
Pot apărea simptome ca:
Experţii recomandă ca în acest sfârşit de săptămână, când se va trece la ora de iarnă şi vom da ora înapoi, să avem o activitate redusă şi să desfăşurăm activităţi care necesită lumină şi nu implică un efort sporit, informează 20minutos.es.
Organismul suferă o schimbare, dar organismul se adaptează la noua situaţie „în câteva ore”, de aceea, dacă încercăm să ne acomodăm pe durata weekend-ului, vom începe săptămâna „în forţă” şi „fără oboseală”.
Citește și:
Duminică trecem la ora de iarnă: 0ra 4.00 devine ora 3.00
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu