BCR BpL ar putea să se adreseze instanţelor din România şi curţilor internaţionale în legătură cu decizia ICCJ

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) are în vedere atât acţiuni legale în România cât şi la curţile internaţionale în contextul în care instituţia a primit o decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Justiţie în disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare (bauspar), potrivit unui comunicat al băncii.

BCR BpL menţionează că a respectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, şi va continua să reprezinte drepturile clienţilor cât şi propriile drepturi, după publicarea motivaţiei deciziei luate de Înalta Curte.

'Situaţia disputată este legată de un control al Curţii de Conturi din anul 2015, care a vizat modul în care clienţii sistemului de econimisire-creditare (bauspar) au beneficiat de prima de stat. Problemele ridicate se referă la justificarea primei de stat încasată de clienţi (aspect clar reglementat de lege şi în concordanţă cu legislaţia europeană în ceea ce priveşte sistemul de economisire-creditare) şi la faptul că minorii şi persoanele în vârstă nu erau eligibile pentru prima de la stat (lucru clar permis de lege, în linie cu legislaţia europeană în vigoare). Prin urmare, BCR Banca pentru Locuinţe a contestat raportul Curţii de Conturi, iar Curtea de Apel s-a pronunţat covârşitor în favoarea băncii în prima instanţă', se spune în comunicat.

BCR Banca pentru Locuinţe consideră situaţia actuală problematică din punct de vedere al predictibilităţii deciziei juridice, considerând faptul că BCR BpL a acţionat întotdeauna în concordanţă cu legislaţia pentru sistemul de economisire-creditare şi a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeană: Germania şi Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire. 'Mai mult, concluzia la care s-a ajuns în urma revizuirii legii care reglementează sistemul de economisire-creditare de către Parlamentul Romaniei a fost că BCR BpL a avut o abordare consecventă faţă de lege şi clienţi. În tot acest timp, deoarece plata primei de stat a fost suspendată de către stat, BCR Banca pentru Locuinţe a acţionat cu bună credinţa şi a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienţi', se menţionează în document.

BCR Banca pentru Locuinţe precizează că a respectat legea în totalitate şi subliniază faptul că rapoartele de constatări nejustificate ale Curţii de Conturi afectează în mod nedrept clienţii. 'Decizia actuală va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din România. Grupul BCR va continua să îşi servească prompt clienţii, bazat pe faptul că nivelurile de capital şi lichiditate ale grupului BCR rămân puternice, semnificativ peste cerinţele de reglementare, în pofida unei estimări conservatoare a impactului deciziei instanţei. BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) reprezintă interesele a peste 300.000 de clienţi.

Actualmente BCR BpL înregistrează un bilanţ de 2,67 miliarde lei, la 31 martie 2019', se mai spune în comunicat. Grupul bancar austriac Erste a anunţat marţi că va pune deoparte până la 230 de milioane de euro ca rezultat al deciziei instanţei supreme din România legată de activităţile de afaceri ale subsidiarei sale locale BCR Banca pentru Locuinţe, transmite Reuters. Constituirea acestor provizioane a venit ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la activităţile subsidiarei BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).

Înalta Curte a decis că BCR Banca pentru Locuinţe nu a respectat prevederile legale referitoare la plata unor prime de la stat pentru clienţii sistemul de economisire-creditare (bauspar). 'Această decizie a fost o mare surpriză pentru noi', a declarat un purtător de cuvânt de la Erste Group, adăugând că BCR Banca pentru Locuinţe va aştepta motivaţia curţii înainte de a decide cum va proceda în viitor pentru a-şi apăra drepturile.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România. Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene, iar 47.700 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din şapte ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel