BBC: 2018, anul cutremurelor devastatoare

BBC a difuzat un documentar realizat de cercetători americani de la Universitatea Colorado, care a avut ca  subiect intensificarea activității seismice în anul 2018.

Astfel, În ultima perioadă, Pământul a înregistrat o reducere a vitezei de rotație, fenomen care a dus la producerea unor cutremure cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. În anul 2017, la granița dintre Iran și Irak s-a produs un cutremur de peste 7 grade care s-a soldat cu peste 500 de victime.

Pentru anul 2018, s-a estimat că se vor produce citez, seisme severe care pot avea repercusiuni grave. Ca explicație la aceste estimări este faptul că atunci când se reduce viteza de rotație a Pământului, circumferința sa se reduce și în mod direct se acționează asupra plăcilor tectonice care au o mișcare violentă, potrivit efemeride.ro.

Revista Geophysical Research Letters arată că în 2018 vom avea parte de unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani.

Procesul de încetinire a vitezei Pământului a început în anul 2013 și va atinge apogeul în 2018. Acest proces este ciclic și durează timp de 5 ani. Analizând seismele cu magnitudine mare care s-au produs în ultima sută de ani, s-a constatat că la sfârșitul perioadei de 5 ani, s-au produs cele mai puternice cutremure.

Pământul are o viteză la Ecuator de 460m/s. O reducerea a vitezei generează mișcări ale plăcilor tectonice într-un spațiu care își reduce dimensiunile. Chiar și o reducere de câțiva milimetri a diametrului planetei, generează mișcări seismice puternice.

Începând cu anul 1900, viteza de rotație a Pământului a scăzut cu o milisecundă/zi. Dacă în anul 2017, am avut în lume 7 seisme de peste 7 grade pe scara Richter, în anul 2018, putem să ne așteptăm la peste 20.

Vezi si: Vine marele cutremur? Răspunsul seismologilor români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel