Băsescu: Nu voi permite unei minorităţi să umilească românii

Senatorul Traian Băsescu a declarat luni că parlamentarii UDMR, iniţiatorii iniţiativei legislative prin care se propune ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, urmăresc să-i umilească pe români şi să facă din această dată o zi naţională a României.

"Nu voi relua argumentele de la intervenţiile mele trecute cu privire la lipsa de oportunitate a acestei legi, la umilinţa pe care o aducem chiar memoriei celor care au căzut când Ungaria voia să se facă mare pe seama Ardealului. V-aş mai sublinia însă un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneaţi că pentru voi Ziua Naţională a României nu este o sărbătoare, ci o zi de doliu. De ce vreţi sa ne faceţi nouă zi de sărbătoare una din cele trei zile naţionale de sărbătoare ale voastre? Este doar o întrebare, la care nici măcar nu aştept răspuns", a spus senatorul PMP Traian Băsescu, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestei propuneri legislative.

În replică, senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a spus: "Ne-aţi întrebat de ce vrem să îi umilim pe români. Aş putea şi eu să vă întreb, domnule preşedinte, dumneavoastră de ce i-aţi umilit timp de 10 ani când ne-aţi trimis mesaje de felicitare de 15 martie. Eu cred că nu i-aţi umilit pe români atunci când ne-aţi trimis mesaje de felicitare în cei 10 ani cât aţi fost preşedinte şi cred că abordarea relaţiei româno-maghiare şi climatul în care se desfăşoară relaţia româno-maghiară depinde foarte mult de conducătorii celor două comunităţi şi mesajele pe care le dau aceşti conducători. Preşedintele Traian Băsescu timp de 10 ani a dat mesaje coerente, corecte faţă de comunitatea maghiară de 15 martie. Din păcate senatorul Traian Băsescu (... ) a stricat tot ce a făcut pe acest domeniu preşedintele Traian Băsescu".

Băsescu: "aţi susţinut bolşevismul biruitor"

Băsescu a subliniat însă că nu a avut niciodată vreo înţelegere cu UDMR ca şef al statului. "Cât am fost preşedinte nu am avut nicio înţelegere cu voi, cu UDMR. Aduceţi-vă aminte că la toate alegerile şi la toate referendumurile aţi susţinut bolşevismul biruitor. Şi acum faceţi acelaşi lucru. Tot timpul voi avea respect pentru comunitatea maghiară, ca pentru orice altă minoritate, dar niciodată nu voi permite unei minorităţi să umilească românii. Iar voi, cu propunerea de a face zi naţională în România din ziua voastră, de 15 martie, asta urmăriţi, să umiliţi românii în timp ce le spuneţi de la vârful partidului că voi urâţi ziua naţională a românilor. Vreau să ştiţi că nu puteţi să păcăliţi pe nimeni. Ştiu că vă aşteaptă Viktoraş (n.r. - premierul Ungariei, Viktor Orban), căruia i-am spus la Tuşnad "atâta autonomie în ungurime câtă la Caracal". Vă aşteaptă să rânjiţi: "I-am păcălit pe români, le-am pus ziua în care îi omoram prin Ardeal să fie şi ziua lor naţională. Mulţumiţi-vă că vă spunem: "La mulţi ani!" de zilele pe care vi le autodeclaraţi ca fiind zilele voastre naţionale. Nu ni le daţi şi nouă, că avem ziua noastră", a mai spus Băsescu, citat de Agerpres.

Cseke Attila i-a reproşat lui Traian Băsescu că nu a citit proiectul de lege şi că a promulgat, în calitate de preşedinte, proiecte de lege prin care sunt consacrate zile ale comunităţilor tătare şi rome, aşa cum este şi acest act normativ pentru comunitatea maghiară.

"Aşa cum aţi spus tot felul de chestiuni care nu sunt adevărate legate de 15 martie şi acum aţi enunţat ceva. Nu aţi citit nimic din proiectul legislativ, nu se propune zi naţională în România în 15 martie, aşa cum nici ziua comunităţii tătare şi a comunităţii rome, pe care le-aţi promulgat dumneavoastră ca şi preşedinte al statului, nu sunt zile naţionale. Sunt zile ale comunităţilor naţionale respective", a adăugat Cseke Attila.

Frica de tensiunile interetnice

Senatorul USR Allen Coliban a făcut un apel către întreg spectrul politic la pace, la chibzuinţă şi la eforturi comune în direcţiile care ne unesc. "Visez la ziua în care politicienii se vor ridica la nivelul oamenilor simpli care convieţuiesc în bună pace şi bună vecinătate în Transilvania (...) Mă uit în sală şi văd frică. Frica de tensiunile interetnice, frica de manifestările extremiste, într-un context european deja zbuciumat. Frica de a pierde voturi. (...) USR susţine democraţia şi drepturile minorităţilor, suntem însă datori să dezamorsăm împreună tensiunile ce decurg din interpretarea diferită a semnificaţiei acestei date şi a istoriei comune. Din păcate, mai avem mult de lucru în acest sens. Acesta este apelul nostru către întreg spectrul politic, la pace, la chibzuinţă şi la eforturi comune în direcţiile în care ne unesc", a spus Allen Coliban.

La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a subliniat că "umilirea oricărui cetăţean român de orice cetăţean este de neacceptat". "Eu cred că umilirea oricărui cetăţean român de orice cetăţean este de neacceptat. Din păcate, noi, aici în ţara aceasta, am fost umiliţi de români", a încheiat Andronescu dezbaterile pe această temă în plenul Senatului.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, iniţiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, iar angajaţii maghiari să primească o zi liberă pentru a participa la manifestări. În favoarea respingerii au votat 82 de senatori, 11 s-au abţinut şi 8 au fost împotrivă. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel