Barna, despre ”Fără penali”: Modifică în mod obligatoriu Constituţia

Dan Barna
Dan Barna

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă la Piteşti, că iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice" va duce, în mod obligatoriu, la modificarea Constituţiei.

"Această iniţiativă cetăţenească, susţinută de USR cu toată energia, modifică în mod obligatoriu Constituţia. Nu este un referendum consultativ, precum cel pe care îl va organiza preşedintele pe 26 mai (...). Acest referendum, ca şi cel pentru 300 de parlamentari, este consultativ, cetăţenii spun 'da, mi-ar plăcea să fie aşa', după care Parlamentul ar trebui să adopte o lege. Şi acest lucru nu se întâmplă, apropo de cei 300 de parlamentari pentru care România a votat. În cazul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei, parcurgându-se paşii, trecând de Curtea Constituţională, urmează un vot în Parlament, un referendum, care automat pune articolul acela în Constituţie. De aceea merită purtată şi dusă mai departe această luptă", a declarat Barna la Piteşti.

Proiectul de modificare a Constituţiei, pe agenda Parlamentului

"USR şi Alianţa USR-PLUS exact asta au în programul de guvernare, ca în momentul 2020 cel târziu, când vom ajunge să guvernăm, această modificare a Constituţiei să fie introdusă pe agenda Parlamentului", a precizat Dan Barna.

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, că iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, îndeplineşte prevederile constituţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel