Banii înapoi pentru 'Cumințenia Pământului' - Hotărârea Guvernului

Guvernul Orban s-a reunit în ședință vineri, iar printre subiectele discutate pe ordinea de zi suplimentară a fost și cel legat de returnarea banilor celor care au donat pentru cumpărarea statuii ”Cumințenia pământului”.

Guvernul a discutat vineri Ordonanţa de urgenţă privind amânarea cu un an a termenului privind asigurarea mecanismului şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului".

Solicitarea de introducere pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului a ordonanţei privind amânarea termenului de returnare a banilor a fost făcută de subsecretarul de stat în Ministerul Culturii, Irina Sanda Marin Cajal.

"Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă privind prorogarea termenului privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun, e vorba de Cuminţenia Pământului, aparţinând patrimoniului cultural naţional. Oamenii au fost de bună credinţă când au dat aceşti bani şi au vrut ca această sculptură să aparţină patrimoniului naţional", a precizat Cajal.

Amânare 1 an

Prim-ministrul a subliniat că trebuie rezolvată această problemă şi a propus un an pentru rezolvarea returnării banilor către donatori.

"Guvernul trebuia să dea banii înapoi până la data de 31 decembrie 2019. E posibil să-i identificaţi pe toţi donatorii? Aveţi nevoie de o prorogare cu un an? Trebuie rezolvată problema asta, pentru că oamenii au fost angrenaţi într-un proces de donaţie pentru atingerea unui obiectiv, acest obiectiv nu a fost atins şi banii trebuie daţi înapoi", a subliniat Orban.

Recent, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care termenul limită privind restituirea banilor pentru "Cuminţenia Pamântului" este prorogat pâna la 31 decembrie.

Legea pentru aprobarea OUG nr. 106/2018 privind prorogarea unor termene are ca obiect de reglementare prorogarea termenului prevăzut de OUG nr. 117/2017 pentru restituirea sumelor de bani colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil (campania destinată achiziţionării operei de arta "Cumintenia Pamântului"), termen stabilit iniţiial la data de 31 decembrie 2018, pentru data de 31 decembrie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel