Banca Central Europeană, împotriva tăierii salariilor din BNR

BCE
BCE
Banca Central Europeană a emis un aviz în care spune că scăderea salariilor angajaților BNR cu 25% încalcă îndependența băncii.

Ministerul Finanţelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului de modificare a legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede menţinerea reducerii salariilor angajaţilor BNR cu 25%, dar cu păstrarea sumelor astfel economisite la banca centrală, nu virarea acestora la bugetul de stat.

Astfel, BCE arată în aviz că Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României prevede în mod clar că salariile personalului BNR sunt stabilite de Consiliul de administraţie al BNR. De asemnea, oficialii europeni subliniează că  statele membre sunt obligate să garanteze independenţa băncilor lor centrale naţionale, asigurând astfel îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor acestora prevăzute în Tratat şi în Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene.

În articolul 130 din Tratatul UE se arată că în exercitarea competenţelor şi în îndeplinirea misiunilor şi îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate şi prin Statutul SEBC şi al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naţionale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni din partea instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel