Bacterie, depistată la vița-de-vie în Timiș. Provine din Italia

bacterie
bacterie

O bacterie periculoasă a fost depistată pe butașii de viță de vie din Timiș. Erau transportanți din Italia.

O bacterie a fost depistată pe cantități mari de butași de viță de vie, conform Ministerului Agriculturii şi Autoritatății Naţionale Fitosanitare care au notificat în sistemul electronic al Comisiei Europene EUROPHYT prezența acesteia. Din primele verificări, butații proveneau din Italia.

În urma efectuării controalelor oficiale privind respectarea exigenţelor fitosanitare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), a depistat prezenţa bacteriei Xylophilus ampelinus.    Acesta este un organism de carantină şi a fost depistat pe plantele de viţă-de-vie originare din Italia.   

Transport de 18.900 de bucăți

Verificările au fost efectuate de inspectorii fitosanitari Timiş asupra unui transport de 18.900 bucăţi plante de viţă-de-vie provenienţă Italia, din care au prelevat 32 de probe, câte o probă din fiecare soi. Acestea au fost trimise laboratorului din cadrul ANF pentru a fi analizate.  

Conform buletinelor de analiză emise în data de 20.04.2018 si 25.04.2018  rezultatele au confirmat prezenţa organismului de carantină Xylophilus ampelinus pe un număr de 6.650 bucăţi plante de viţă-de-vie, respectiv 10 probe pozitive.  Până în data de 23.04.2018 când a fost notificat, agentul economic a comercializat 3.850 bucăţi plante viţă-de-vie către diferiţi beneficiari. 

Inspectorii fitosanitari au hotărât să fie returnare plantele infectate, iar pentru următorul transport cu plante viticole origine Italia, comercializarea va fi interzisă până la primirea buletinului de analiză. 

   Xylophilus ampelinus este agentul etiologic al necrozei bacteriene si al cancerului la viţa-de-vie. Simptomele pot fi observate de la începutul primăverii până în iunie pe lăstari, frunze şi flori, confor Adevărul.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel