Avocatul Poporului sesizează CCR pe Legea Dialogului social

Victor Ciorbea
Victor Ciorbea

 Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională, la solicitarea Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa' pe excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului 3 din Legea dialogului social. 

"Deşi Curtea Constituţională s-a pronunţat în 2012 - la scurt timp după adoptarea, prin asumarea răspunderii guvernului, a Legii dialogului social - în sensul constituţionalităţii acestor dispoziţii legale, considerăm că este necesară reexaminarea acestora, prin prisma noilor realităţi sociale şi economice", se spune în comunicat. 

CNS Cartel Alfa precizează că, potrivit actualei reglementări, angajaţii care lucrează în unităţi care au în medie sub 15 angajaţi nu vor putea niciodată să formeze un sindicat la nivelul întregii economii. 42% dintre angajaţi lucrează în întreprinderi mici (de până la 49 de angajaţi), în timp ce 32% din totalul angajaţilor lucrează în întreprinderi foarte mici, de până la 21 salariaţi. În sectorul comerţ, spre exemplu, trei sferturi dintre cei 800.000 de angajaţi lucrează în unităţi care au sub 21 angajaţi, în cazul cărora dreptul la asociere în sindicate este suprimat. Conform datelor statistice, "mărimea medie a unei întreprinderi din industrie este de aproximativ 25,5 de salariaţi, în timp ce în comerţ de circa 5 salariaţi". 

15 membri, un IMPEDIMENT

"Ca urmare, cerinţa unui număr de minimum 15 membri fondatori din aceeaşi unitate necesari pentru înfiinţarea unui sindicat este excesivă şi contrară dreptului constituţional la liberă asociere, reprezentând o piedică pentru angajaţii din întreprinderile mici şi mijlocii de a fi reprezentanţi de un sindicat. Vechea reglementare, din Legea 53/2003, prevedea tot un număr de 15 membri fondatori, însă puteau fi din acelaşi sector sau profesiune, chiar dacă îşi desfăşurau activitatea la angajatori diferiţi. În acest sens, credem că dreptul de a avea un sindicat este al lucrătorilor. Aşadar, este irelevant ce statut are angajatorul, care, în condiţiile noilor forme de organizare a muncii, din ce în ce mai diversificate, poate fi persoană fizică sau juridică, agent temporar de muncă, contractor sau subcontractor etc", se spune în comunicat. 

CNS Cartel Alfa consideră, de asemenea, relevantă decizia Curţii Constituţionale nr. 75/2015 privind neconstituţionalitatea prevederii privind condiţiile necesare pentru constituirea unui partid politic, decizie care a condus la modificarea legii în sensul în care, pentru constituirea unei formaţiuni politice sunt necesare acum semnăturile a trei membri fondatori. 

"Sperăm ca membrii Curţii Constituţionale, deşi nu sunt specializaţi în dreptul muncii, să cântărească atent argumentele expuse în susţinerea afirmaţiei că această prevedere legală nu asigură tuturor lucrătorilor posibilitatea reală de a se asocia în sindicate, ceea ce aduce atingere dispoziţiilor alin.(1) al art.40 din Constituţie, conform căruia 'Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere'", se mai menţionează în comunicat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel