Avocatul Poporului, reacție la o eventuală atacare la CCR a OUG

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a avut o primă reacție după ce Guvernul a adoptat ordonanța privind modificarea Codurilor penale.

"În legătură cu Ordonanța de Urgență (pentru modificarea Codului penal — n.r.) aștept să văd Monitorul Oficial. Din câte am înțeles (...) aceasta ar urma să intre în vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, Curtea hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau ordonanță în vigoare, deci dacă intrarea în vigoare a ordonanței se va produce peste zece zile, în tot acest interval noi nu avem nicio competență", a declarat Ciorbea.

El a spus că, în ceea ce privește grațierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament în procedură de urgență.

"Se va dezbate de către Parlament, imediat după adoptare poate fi atacată cu obiecție de neconstituționalitate la CCR și de către grupurile parlamentare și de către domnul președinte și așa mai departe. Deci, privitor la grațiere nu se pune problema ca noi să ne pronunțăm în această fază (...) Noi avem posibilitatea în faza aceea, după adoptarea de către Parlament, alături de președintele României, alături de grupurile parlamentare, putem să facem obiecție de neconstituționalitate. După aceea, după ce legea a parcurs toate fazele, să spunem, și a fost promulgată de președintele României, atunci putem să ridicăm excepție de neconstituționalitate oricând", a afirmat Victor Ciorbea.

[citeste si]

El a menționat că în prezent este valabil ceea ce a spus președintele Iohannis și a pus în discuția CSM privind declanșarea unui conflict juridic de natură constituțională în cazul căruia CCR poate fi sesizată de CSM, Guvern, președinții Camerelor Parlamentului și de șeful statului.

"În faza aceasta poate fi sesizată CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională de către cei pe care vi i-am spus, începând cu șeful statului, continuând cu președinții camerelor, guvern și așa mai departe", a adăugat Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a declarat că Avocatul Poporului nu are nicio competență pentru a sesiza Curtea Constituțională în acest caz.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, chiar în ședința CSM, că îl va vizita pe Ciorbea pentru a-i cere să aibă o poziție pe acest subiect.

"Nu înțelegeți? Noi nu putem sesiza nimic. Lăsăm în seama CSM, a celor care pot sesiza CCR asupra conflictului juridic"", a insistat Ciorbea.

Acesta a spus că nu are ce să le transmită protestatarilor deoarece el nu face declarații politice..

"Dacă intră în vigoare peste 10 zile chiar nu avem nicio competență", a mai spus Ciorbea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel