Avocatul Poporului, pensie specială. Victor Ciorbea aduce clarificări

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a negat, marţi că, prin admiterea parţial de către deputaţi a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 pentru organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, salariul acestuia ar fi majorat sau echivalat cu cel al judecătorilor CCR, precizând că nici pensia nu va fi majorată în acest sens.

"Îmi pare rău că au existat mai multe aspecte, mai multe inexactităţi în legătură cu unele prevederi din legea de modificare a legii 35 din '97 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului. În primul rând, nu este vorba de nicio majorare şi de nicio echivalare a salariului Avocatului Poporului cu salariul judecătorilor de la CCR.

În legea chiar modificatoare se prevede că Avocatul Poporului are rang şi salarizare de ministru. Or această prevedere există de 20 de ani, de când am iniţiat legea 35 din '97 şi a fost aprobată de Parlament în urmă cu 20 de ani. Pe urmă nu este iarăşi adevărat că ar fi vorba de o majorare a pensiei Avocatului Poporului la nivelul pensiei judecătorilor de la CCR. Şi în această privinţă există o decizie a CCR din anul 2013, obţinută de predecesorii mei şi în care se prevede expres această asimilare din punct de vedere al pensiei, iar legea în vigoare prevede acelaşi lucru (...).

Prin urmare toate acestea nu corespund, din păcate, realităţii şi discuţia a fost pe lângă prevederile celor 80 - 90 de articole care aduc la zi prevederile din legea noastră cu cerinţele subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii şi a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii", a spus Ciorbea, la finalul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor.

"Îi superi pe unii sau pe alţii în funcţie de faptul dacă ataci, conteşti la CCR sau nu o anumită ordonanţă de urgenţă. Dacă o faci sigur îi superi pe cei care au emis-o, dacă n-o faci îi superi pe ceilalţi care eventual sunt nemulţumiţi de acea OUG. Însă trebuie reţinut că eu am fost cel care în urmă cu 3 ani am schimbat practica Avocatului Poporului care stabilise şi cred că era o soluţie înţeleaptă - stabilise constant că nu atacă niciun fel de OUG care are caracter politic pronunţat sau unul electoral. Am schimbat practica şi am zis şi în aceste materii că CCR trebuie să se pronunţe şi de atunci am generat o serie de nemulţumiri ba pentru unii, ba pentru alţii. Dar tocmai aceasta subliniază independenţa şi autonomia Avocatului Poporului aşa cum sunt prevăzute de Constituţie, de legile de organizare şi funcţionare şi de jurisprudenţa CCR", a explicat Victor Ciorbea.

[citeste si]

În ceea ce priveşte pensia specială de care va beneficia, el a spus: "Asta este reglementarea şi deocamdată n-a zis nimeni că e neconstituţională şi nu văd ce motiv ar fi ca să o atac să spun că e neconstituţională. Hai să zicem că aş fi nemulţumit. Sincer nu există motive de neconstituţionalitate, chiar dacă le-am căuta". El consideră că nu este vorba despre nicio discriminare din punct de vedere moral. "Eu mă pronunţ pe chestiuni de constituţionalitate sau neconstituţionalitate. În rest, dacă vreţi să discutăm alte aspecte care ţin de politică, nu merge', a adăugat Ciorbea.

Camera Deputaţilor a admis parţial, luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 pentru organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, stabilind că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii. Proiectul mai prevede că, dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel