Avocat pentru drepturile omului condamnat la închisoare

Un avocat pentru drepturile omului la nivel internațional, întemnițat în Iran, a fost condamnat la închisoare și 148 de lovituri de bici, citează The Guardian.

Nasrin Sotoudeh, un avocat pentru drepturile omului la nivel internațional, a primit o nouă sentință despre care soțul ei a spus că a fost 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici. Sotoudeh, care a reprezentat activiști de opoziție, printre care și femei condamnate pentru înlăturarea vălului lor obligatoriu, a fost reținută în iunie și a fost arestată pentru spionaj, răspândirea propagandei și insultarea liderului suprem al Iranului, a afirmat avocatul ei. Ea a fost închisă în 2010 pentru răspândirea propagandei și conspirație în dauna securității statului - acuzații pe care le-a negat - și a fost eliberată după ce a executat jumătate din mandatul ei de șase ani. Parlamentul European ia acordat premiul Sakharov pentru drepturile omului.

Mohammad Moqiseh, judecător la o instanță revoluționară din Teheran, a declarat luni că Sotoudeh a fost condamnată la cinci ani pentru uneltire împotriva securității naționale și doi ani pentru insultarea liderului suprem al țării, Ayatollah Ali Khamenei, a informat agenția oficială a Republicii Islamice. Soțul lui Sotoudeh, Reza Khandan, a scris pe Facebook că pedeapsa a fost de zeci de ani în închisoare și 148 de lovituri de bici, neobișnuit de dure chiar și pentru Iran, care luptă cu disidența și impune în mod regulat pedepse cu moartea pentru unele fapte.

Iranul, adesea acuzat de încălcări ale drepturilor omului, a permis vizita săptămâna trecută, în fruntea unei "misiuni tehnice", adjunctului ONU pentru drepturile omului, Kate Gilmore. Vizita, confirmată de un oficial al ONU, a fost prima efectuată în ultimii ani de către anchetatorii ONU pentru drepturile omului, cărora Guvernul le-a refuzat accesul. Anchetatorul ONU pentru drepturile omului din Iran, Javaid Rehman, a prezentat luni, la sediul ONU pentru drepturile omului de la Geneva, cazul lui Sotoudeh: "a fost condamnată pentru acuzații legate de munca ei și ar putea fi condamnată la o pedeapsă de lungă durată". El a adăugat: "Față de aceste drepturi statul răspunde prin metode de intimidare, arestare, urmărire penală și maltratare a apărătorilor drepturilor omului, a avocaților și a activiștilor pentru drepturile muncii".

Vezi și: Iran: Femeia devenită simbol al protestelor, decizie. NU s-a relatat cazul său

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel