Avionul F-16 belgian, prăbușit în Franţa. Ce s-a găsit în interior

Cei doi militari belgieni de la bordul avionului F-16 care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Pluvigner, în vestul Franţei, "au făcut totul pentru a evita zonele locuite", au anunţat miercuri autorităţile în cadrul unei conferinţe de presă organizate la primăria din comună, relatează AFP.

"Pilotul şi copilotul au făcut totul pentru a evita zonele locuite şi s-au ejectat în ultimul moment, la 800 de metri de locul prăbuşirii", a declarat lt. col. Pierre Rio, din cadrul delegaţiei militare a departamentului.

Avionul F-16 a decolat din Belgia în direcţia bazei aeronavale de la Lann Bihoué, din apropiere de Lorient, în vestul ţării. "Avionul nu era înarmat dar avea asupra sa macheta unui element de armament pentru a-i simula 'aerologia' în fază de luptă", a precizat militarul francez. Acest lucru a creat o "dificultate pentru pompierii care au intervenit la faţa locului" pentru că "ei nu ştiau natura acestui element de armament", a precizat lt. col. Rio.

"Mai mulţi locuitori nu s-au putut întoarce la domiciliu"

În plus, la aproape o săptămână după accident, mai mulţi locuitori nu s-au putut întoarce la domiciliu. Cei doi proprietari ai unei case atinse de avionul F-16 au fost mutaţi la un adjunct al primarului din comună iar alţi 14 "au fost mutaţi fie într-un hotel, fie la prieteni sau la familie", a declarat subprefectul din Lorient, Pierre Clavreuil.

Circa 50 de militari se află în prezent la locul prăbuşirii pentru operaţiuni de înlăturare a solului îmbibat de hidrocarburi provenite de la avionul F-16 şi pentru a asigura securitatea în perimetrul prăbuşirii. O zonă de interdicţie a zborului a fost înfiinţată pe o rază de 5 km în jurul zonei impactului până la o altitudine de 1.000 de metri pentru a nu afecta ancheta judiciară şi "a evita curioşii".

Curăţarea locului ar urma să necesite între trei şi patru săptămâni. Solul îmbibat cu hidrocarburi va fi tratat de o companie privată şi în locul său va fi adus pământ curat pentru a-l înlocui pe cel excavat pe o suprafaţă de circa 3.000 mp, potrivit autorităţilor franceze. Rămăşiţele avionului deja recuperate, care reprezintă în total trei semiremorci, au fost cedate armatei belgiene pentru a determina cauzele şi circumstanţele prăbuşirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel