Avioane F-35 americane la granița cu Rusia

Două avioane de luptă F-35 americane au aterizat marți în Estonia, unde vor participa la exerciții comune - o premieră în regiune, transmite AFP.

"Împărtășim aceleași valori și suntem gata să apărăm teritoriul țărilor membre NATO împotriva oricărei agresiuni", a declarat ministrul estonian al apărării, Margus Tsahkna, la baza aeriană Amari, unde a avut loc evenimentul. "Utilizarea celor mai moderne avioane de vânătoare ale SUA în Europa garantează suveranitatea tuturor statelor membre NATO", a adăugat el. 

Avioanele "invizibile" multirol F-35 sunt nedetectabile de către cele mai perfecționate radare și au o viteză maximă de 1,6 mach (aproximativ 1900 km/h). Sunt de șase ori mai eficiente decât aeronavele actuale în luptele aeriene și supraveghere și de opt ori mai eficace în atacurile asupra țintelor de la sol, menționează AFP. 

Potrivit observatorilor, vizita avioanelor F-35 în Estonia este un gest care subliniază angajamentul Statelor Unite în regiune. La summitul de la Varșovia, în iulie 2016, NATO a decis să mențină patru batalioane în țările baltice și în Polonia, ca răspuns la politica Rusiei în regiune, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel