Muzică la căști, AVERTISMENT. 50% din tineri își pot pierde auzul

Avertisment OMS pentru utilizatorilor de smartphone şi MP3
Avertisment OMS pentru utilizatorilor de smartphone şi MP3

OMS avertizează în legătură cu sănătatea auditivă a utilizatorilor de smartphone şi MP3.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de sănătatea auditivă a utilizatorilor de telefoane inteligente şi MP3 playere, a emis o reglementare fără caracter obligatoriu privind volumul sonor al acestor dispozitive, relatează AFP. Circa 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani, adică 1,1 miliarde de persoane, sunt expuşi riscului de pierdere a auzului din cauza 'expunerii prelungite şi excesive la sunete puternice', potrivit OMS.

'Deoarece avem informaţiile necesare pentru a preveni pierderea auzului, nu ar trebui să existe atât de mulţi tineri care continuă să-şi distrugă auzul ascultând muzică' la volum ridicat, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În prezent, 5% din populaţia lumii, adică 466 de milioane de persoane, dintre care 34 de milioane de copii, suferă de pierderi ale auzului. Cu toate acestea, OMS nu cunoaşte în ce proporţie acest lucru este legat de utilizarea incorectă a dispozitivelor audio.

Citește și: Inedit: pantofi de sport care îşi leagă singuri şireturile

Sistem de măsurare a cantităţii de sunet

Noua reglementare, dezvoltată de OMS în parteneriat cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, o altă agenţie ONU, recomandă producătorilor acestor dispozitive să includă în telefoanele inteligente şi în MP3 playere sisteme pentru evaluarea riscurilor legate de volumul sonor. Aceste sisteme permit informarea utilizatorului în legătură cu nivelul sonor şi durata de ascultare şi avertizarea acestuia în caz de pericol. 'Pentru moment, nu avem decât instinctul nostru' care ne spune dacă volumul sonor este prea ridicat, a declarat Shelly Chadha, medic al OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

'Este ca şi cum ai conduce pe o autostradă, însă fără vitezometru în maşină sau o limită de viteză. Ceea ce noi propunem este ca telefoanele smartphone să fie echipate cu un indicator de viteză, un sistem de măsurare care vă informează asupra cantităţii de sunet pe care o primiţi şi care vă spune dacă depăşiţi limita', a spus Shelly Chadha. OMS propune, de asemenea, introducerea unui control parental al volumului şi o limitare automată a volumului.

Citește și: 'Forever young' - Alphaville. Album remasterizat, înregistrări inedite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel