Avertisment MAE: Țările în care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită

MAE face cunoscută lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită - Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaezia şi Filipine.

Potrivit MAE, cetăţenii români care călătoresc spre şi dinspre statele menţionate, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să deţină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării). Conform informaţiilor primite de la autorităţile locale, neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză.

Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre şi dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeş, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africană, Somalia, Togo şi Zambia.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menţine şi pentru ţările învecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria şi Sudanul de Sud.

Când se face vaccinarea antipoliomelită

OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional - 2005 (RSI-2005) reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielită.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipoliomielită în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet dedicate: www.cnscbt.ro, www.who.int, www.ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel