Avertisment crunt cu privire la Brexit. Prăbușire fără precedent

Oamenii de afaceri din Marea Britanie fac lobby pentru ca ieșirea din UE să fie una bine organizată. În caz contrar, ei vorbesc despre prăbușire sau economie pe marginea prăpastiei. 

Premierul britanic Theresa May se pregătește să iasă cu un set de obiective ale Marii Britanii, fără compromisuri, cu privire la Brexit. În același timp, se pune o presiune pe aceasta pentru a adopta o poziție fermă față de celelalte state din UE și, în cele din urmă să revină asupra tarifelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dacă nu se găsește nicio altă soluție. Aceasta ar fi ultima variantă pentru Marea Britanie și presupune tarife vamale și vize și pașapoarte pentru trecerea graniței. 

Directorul CBI face apel la politicieni să se trezească cu privire la limitările OMC și la pericolele unui Brexit dezordonat, în ciuda concesiilor lungi și dureroase care ar putea să fie necesare dacă Marea Britanie ar putea obține un acord de liber schimb, de înlocuire, când va părăsi piața unică. Carolyn Fairbairn, director general la CBI, subliniază că politicienii trebuie să înțeleagă eventualitatea unei adevărate prăbușiri. Ea atrage atenția că ieșirea prin această formulă, fără o planificare adecvată și pregătire clară ar avea consecințe negative majore asupra economiei britanice.

UK, cu fața spre US

În timp ce vorbește despre o fază de tranziție cu Europa, CBI privește cu încredere către un acord comercial cu Statele Unite, pentru că cele două mari puteri au avut o relație de reciprocitate, fluxurile în ambele direcții au fost semnificative, iar interesele britanice au fost bine reflectate în relația comercială cu SUA. 

Riscul unui Brexit turbulent a crescut din cauză că cele 27 de state membre au susținut ideea ca Marea să adere la hotărârile Curții Europene de Justiție, în perioada de doi ani de tranziție. 

Theresa May a precizat că va fi un Brexit ”dur și curat”, chiar dacă guvernul este favorabil variantei venite dinspre oamenii de afaceri care susțin încă o perioadă de tranziție pentru a nu ajunge pe marginea prăpastiei. David Davis, secretar în contextul Brexitului, a transmis un semnal către mediul de afaceri, în sensul în care a afirmat că au înțeles temerile și chiar iau în considerare noi angajamente. Însă, conservatorii vor un adevărat Brexit, nu unul fals și ei susțin că acesta s-ar fi putut face în luni, nu în ani. Opiniile politice extreme vin doar ca să afecteze mediul de afaceri. 

”Ideea de acces fără bariere este un principiu extrem de important pentru mediul de afaceri britanic” a mai precizat Carolyn Fairbairn, potrivit The Guardian. Mediul de afaceri este îngrijorat și de retorica anti-imigrație a unor politicieni. Amintim de taxa de 1000 de lire, anuală, pe angajat din afara UE, despre care vorbea un ministru britanic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel