Avertisment al FMI. Economia Japoniei, afectată de coronavirus

O extindere şi o prelungire a epidemiei cu noul coronavirus ar putea afecta economia niponă, în special turismul, sectorul de retail şi exporturile, a avertizat luni Paul Cashin, şeful misiunii FMI în Japonia, transmit Kyodo şi Reuters.

"Extinderea epidemiei reprezintă un risc la adresa economiei nipone, deşi impactul economic va depinde de gradul de extindere şi de răspunsurile autorităţilor. Dacă epidemia va fi extinsă şi prelungită, acest lucru va afecta probabil turismul şi activităţile de retail, în urma scăderii sosirilor de turişti din China şi din alte regiuni şi a cheltuielilor lor", a explicat Paul Cashin.

Acesta a adăugat că epidemia ar putea de asemenea avea efect asupra comerţului şi investiţiilor deoarece o încetinire suplimentară a economiei Chinei ar putea afecta companiile din Japonia şi ar putea întrerupe lanţurile de furnizare.

Japonia, teamă de criză economică 

Virusul, care a început să se răspândească în China şi apoi în 27 de ţări şi regiuni, a sporit temerile în rândul autorităţilor nipone că a treia economie mondială ar putea intra în recesiune.

China este a doua mare destinaţie pentru exporturile Japoniei. Companiile auto nipone produc componente iar retailerii vând o gamă largă de bunuri în statul chinez.
De asemenea, 30% din turiştii care au vizitat anul trecut Japonia erau chinezi. Ei au cheltuit aproape 40% din totalul sumelor cheltuite de vizitatorii străini, scrie Agerpres. 

De asemenea, FMI a cerut autorităţilor de la Tokyo să majoreze din nou taxa pe consum, gradual, pentru a finanţa costurile în creştere cu asistenţa socială, avertizând că până în 2030 datoria publică a Japoniei ar putea fi de 2,5 ori mai mare decât mărimea economiei, fără o politică fiscală credibilă.

La 1 octombrie, taxa pe consum a fost majorată de la 8% la 10%, prima creştere din ultimii cinci ani şi care a venit după mai multe amânări. FMI apreciază că taxa pe consum va trebui majorată la 15% până în 2030 şi la 20% până în 2050 pentru a finanţa costurile legate de îmbătrânirea şi de declinul populaţiei.

În plus, FMI avertizează că datoria Japoniei nu este sustenabilă "conform actualelor politici şi nivelul datoriei ca procent din PIB ar putea depăşi 250% în 2030 în absenţa "unui cadru fiscal credibil, care să includă un plan de consolidare concret pe termen mediu".

În rândul principalelor state industrializate, Japonia este una din ţările cel mai puţin sănătoase din punct de vedere fiscal, datoria sa publică situându-se anul trecut de 237,5% din PIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel