Autorităţile egiptene au anunţat descoperirea a 30 de sarcofage cu o vechime de peste 3.000 de ani

Treizeci de sarcofage din lemn pictat, cu o vechime de peste 3.000 de ani şi în stare excelentă de conservare, au fost descoperite la Assasif, în Valea Regilor, în apropiere de Luxor (sudul Egiptului), informează AFP.

"Aceasta este prima descoperire făcută la Assasif de către (o echipă egipteană de) arheologi, conservatori şi muncitori", a declarat secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, Mostafa Waziri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Luxor.

Sarcofagele au fost descoperite săptămâna trecută în această necropolă de pe malul vestic al Nilului, iar fotografii cu acestea s-au scurs pe internet înainte de anunţul oficial, făcut sâmbătă în faţa templului reginei Hatshepsut.

Cele treizeci de sarcofage din lemn pictat - conţinând mumii de bărbaţi, femei şi copii - au fost găsite la un metru adâncime, stivuite unele peste altele pe două rânduri. Sarcofagele aparţin unei familii importante de preoţi.

Potrivit lui Waziri, dacă săpăturile făcute de occidentali în secolul al XIX-lea s-au concentrat pe mormintele regilor, excavaţiile egiptene recente au scos la iveală o "ascunzătoare a preoţilor".

Cele 30 de sarcofage, pe care se pot vedea hieroglife, divinităţi egiptene, păsări, şerpi şi flori de lotus, datează din a 22-a dinastie, fondată în urmă cu peste 3.000 de ani, în secolul al X-lea î.Hr..

De câţiva ani, autorităţile egiptene anunţă în mod regulat descoperiri arheologice, cu scopul de a relansa turismul, grav afectat de instabilitatea politică şi de atentatele care au avut loc în această ţară de la revoluţia din 2011. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel